Helyi közélet

2015.07.30. 13:07

Most rajzanak a szárnyas hangyák

Hajdú-Bihar - Ahonnan az apró dolgozók előbújnak, ott szárnyasok is élnek.

Hajdú-Bihar - Ahonnan az apró dolgozók előbújnak, ott szárnyasok is élnek.

Jellemzően július a hangyák tömeges rajzási ideje, ezért lehet ekkor nagy mennyiségben találkozni velük. Az ilyenkor előforduló szárnyas hangyák ugyanahhoz a fajhoz tartozó hímek és nőstények, mint az egész évben látható dolgozók; ők viszont csak ebben az időszakban, a párosodás idején mozognak az emberek szeme előtt – magyarázta érdeklődésünkre dr. Tartally András, a Debreceni Egyetem Evolúciós Állattani és Humánbiológiai Tanszék adjunktusa, akit a lakásokban is előforduló szárnyas hangyákról kérdeztünk.

– A kirepülés néhány hét alatt lezajlik. A rajzás időjárásfüggő, főként eső előtt tapasztalható, aminek oka az, hogy még az előtt igyekeznek beásni magukat a talajba – fogalmazott. Mint mondta, a legelterjedtebb hangyafaj a fekete kerti hangya, ezt látni a leggyakrabban. Noha főként a szabadban él, előfordul lakásokban is. Vannak persze más fajok is: például a leginkább sárga színéről megismerhető faj, ami a fekete kerti hangya rabszolgatartója. – Előfordul, hogy váratlanul megjelenik, főként a földszinti lakásokban, ami ijesztő lehet, de mivel amúgy teljesen földalatti életet él, ezért csak a rajzási időszakban kerül a szemünk elé. Ez nem tömegesen repül, de a rajzás az ő esetében is eltart egy-két hétig.

Kiirtani nem lehet

A kolóniákat teljesen kiirtani nem lehet, mert a királynőhöz nem jutnak el a mérgek – jegyezte meg az adjunktus, hozzátéve, hogy érdemes megfigyelni a járatuk irányát, s ha kintről járnak be, például egy befőttes üveg fedőben egy kanál cukrot vagy mézet a fészek közelében érdemes elhelyezni. Ezzel a módszerrel kiszoktathatók a lakásból, konyhából is. Leszögezte viszont, a hangyák akkor járnak be, ha táplálékot találnak, ezért fontos, hogy morzsák, cukros, ragacsos nyomok se maradjanak a szőnyegen, padlón.

Hozzátette még, hogy a rovarirtó spray-k hatására ugyan elpusztulnak azok az egyedek, amelyeket ér a szer, ugyanakkor a még fészekben lévőket visszatartja, s másnap ismét próbálkoznak a kirepüléssel. Ezért érdemes inkább kinyitni az ablakot és a lámpákat lekapcsolni, hogy a fény felé mielőbb kirepüljenek a szárnyas alakok.

HBN


Fogamzásgátlót tartalmaz az irtószer

Tartally András beszélt a fáraóhangyáról is, amely kifejezetten a lakásokban él. Ez egy nagyon apró, két milliméter nagyságú, sokkirálynős (polygyn) faj, amelyet behurcoltak hazánkba. – Egy alkalommal a fürdőszobámba is beköltöztek (nedvességre van szükségük, akárcsak a többi fajnak). Arra figyeltem, hogy ne ázzon át a csempe alatti rész, ahová befészkelték magukat, így egy hónap alatt elköltöztek – osztotta meg tapasztalatait a szakember. A faj ellen speciális irtószerhez is hozzá lehet jutni. Ennek az a különlegessége, hogy mivel a sokkirálynős fáraóhangya a fészekben párosodik és királynői csak pár hónapig élnek, fogamzásgátló szert tartalmaz, így hosszabb távon eredményez sikert. Mint mondta, egyik hazai faj sem veszélyes az emberre, enyhébb allergiás reakciókat viszont kiválthat néhány ritkább faj csípése.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában