Helyi közélet

2015.07.23. 17:44

Lengyel vendégművész a debreceni nyári akadémián

Debrecen - Elsőként tanulhatnak az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának gordonka mesterkurzusán a hallgatók Tytus Miecznikowski gordonkaművésztől.

Debrecen - Elsőként tanulhatnak az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiájának gordonka mesterkurzusán a hallgatók Tytus Miecznikowski gordonkaművésztől.

A dél-koreai ifjúsági fúvószenekar, a Dabyout Wind Orchestra Európa-turnéja keretében adott koncertet telt ház előtt július 21-én az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján a Debreceni Egyetemen, a közönség Leonard Bernstein műveiből hallhatott válogatást. A hangszeres mesterkurzust kínáló nyári akadémia nemcsak fellépési, de fejlődési lehetőséget is kínált a fiataloknak, harmincan a koncert után is Debrecenben maradtak mesterkurzusokon tanulni a professzoroktól.

Az idei nyári akadémián először foglalkozik a fiatal zenészekkel Tytus Miecznikowski gordonkaművész, aki többnyire Svájcban koncertezik, diplomáját azonban Magyarországon, a Zeneakadémián szerezte.

- Gimnazistaként hallottam a krakkói filharmóniában kiváló csellistájukat, Perényi Miklóst, és lehetőségem is adódott előjátszani számára. Nagyon szimpatikus volt a zenéje, művészetfelfogása, így követtem Magyarországra, 1982-1987 között tanultam a fővárosban. Bár voltak debreceni zenész barátaim, most vagyok először a cívisvárosban, ahol nagyon élvezem a munkát, összesen tizenkét fiatallal dolgozok együtt, a legfiatalabb tizenhat éves – elevenítette fel pályája kezdetét is Tytus Miecznikowski, aki Beethoven, Boulanger és Brahms műveit vitte színpadra július 22-én Gulyás Márta zongoraművésszel.

A festői Luganóban élő gordonkaművész Baselben rendszeresen koncertezik, hangszeres mesterkurzust azonban az Ifjú Zeneművészek Nemzetközi Nyári Akadémiáján tart először. – Mondtam is a gyerekeknek, akik kiváló felkészültségűek, hogy ne hívjanak tanár úrnak, én „csak” egy zenész vagyok – mondta szerényen Tytus Miecznikowski.

- Váradi Judit -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában