Helyi közélet

2015.07.13. 15:00

"Hordozzátok egymás terhét" - Szent Damján Tábor a fogyatékkal élő gyerekeknek

Debrecen - Varga Csaba: senki sem tökéletes, mindenkiben van érték.

Debrecen - Varga Csaba: senki sem tökéletes, mindenkiben van érték.Az első alkalommal azt gondoltam, „feláldozom magam” és egy hétre leveszem a fogyatékkal élő gyerekek szüleinek válláról a terhet, de épp az ellenkezője történt, kiszakadtam a hétköznapi tennivalóimból, otthon hagytam az aktuális nehézségeket és rengeteget kaptam – fogalmazott Varga Csaba, aki harmadik éve aktív szervezője a Szent Damján Tábornak. Idén száz értelmi sérült és százötven segítő feledkezik meg a mindennapokról és szabadul fel a debreceni Dorcas Szabadidő Központban augusztus 2. és 7. között.



Összefogással

– Tizennyolc évvel ezelőtt a nyíregyházi papnövendékek rendszeres látogatóivá váltak egy helyi fogyatékosellátó intézmény lakóinak, illetve rendszeresen imádkoztak a segítséggel élőkért, aztán újdonsült barátaiknak egy húsz-harminc fős üdülést szerveztek – idézte fel a kezdeteket a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola hallgatója. Ő 2007 óta tagja a Szent Damján Körnek. Ez az – iskolába felvett vagy végzett diákok okán folyton változó létszámú, de – általában tizenöt fős imaközösség igyekszik előteremteni a táborhoz szükséges forrást. – Alapítványként pályázunk, adományokat gyűjtünk online, mindenféle támogatást kapunk magánemberektől, tavaly például egy egyházközség asszonyai süteményt sütöttek és küldtek a táborba. A kör Bécsben és több hazai városban vendégeskedő kórusa a koncertjei bevételét ajánlja e célért – sorolja a papnövendék, milyen összefogás áll az egy hétnyi felhőtlenség mögött.



„Tehermentesítenek”

Hónapokkal előre meghirdetjük a lehetőséget és igyekszünk olyan táborozókat választani, akik otthon élnek, hogy kicsit tehermentesítsük a szülőket, valamint az intézményben gondozottak közül olyat, akiről tudjuk, hogy nem volt lehetősége kirándulni. A segítőknek általában pszichológusok, szociális szakemberek tartanak felkészítést és a tábor alatt is érzékenyítő foglalkozásokat. A napok közös reggeli tornával indulnak és kézműves foglalkozás, ki mit tud, kutyás program, rendőrségi, valamint tűzoltó bemutató, táncház, strandolás, a Nemadomfel Együttes koncertje színesíti, míg az utolsó napra begyakorolt közös kiscsoportos színi produkciók előadása a tábori élmények koronaéke.”

Hordozzátok egymás terhét – ez az ige az esemény jelmondata, de mint azt Varga Csaba hangsúlyozta, inkább könnyűvé válik az, aki átél egy ilyen tábort. Ennek legerősebb bizonyítéka, hogy mind a sérültek, mind a segítők között egyre több az ismerős, akad évtizedes visszatérő is.

HBN–HABE


A táborról és a támogatási lehetőségekről minden információt megtalál a damjantabor.hu weboldalon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában