Helyi közélet

2015.07.30. 16:37

Hófehér aprósággal gyarapodott a debreceni állatkert

Debrecen - Hófehér kicsinye született a debreceni állatkert kolobuszmajmának.

Debrecen - Hófehér kicsinye született a debreceni állatkert kolobuszmajmának.

A debreceni állatkert népszerű lakói közé tartozik egy rendkívül látványos, mozgékony majomfaj, a zászlós farkú kolobusz, más néven zászlós farkú gereza.

Örvendetes, hír, hogy a háromtagú csapatunk egyik nősténye szép, egészséges, hófehér utódnak adott életet, melyet már látogatóink is megnézhetnek a majomházban.

A gerezamajom Közép Afrikában, elsősorban Kenya, Tanzánia és Kamerun őserdeiben, szárazabb vidékek erdeiben él, valamint hegyi erdőkben is előfordul, 3000 méteres tengerszint feletti magasságig. Állománya élőhelyén veszélyeztetett, Debrecenbe a franciaországi Reynou és a hollandiai Emmen állatkertjéből érkeztek a nemzetközi fajmegmentő program keretén belül.

Nappali életmódot folytató, fán élő majomfaj, hüvelykujja majdnem teljesen hiányzik, a fán lakó életmódhoz alkalmazkodott. A felnőtt hím gyakran feltűnősködik, amikor a fák koronájában nagyokat ugrálva, territóriumuk határait jelöli ki. Ugatásszerű hanggal és agresszív gesztusokkal is felhívja magára a figyelmet. A 8–15 állatból álló csoport élén egy nőstény áll.

A fehérzászlós kolobusz táplálék specialista, kizárólag növényi táplálékot fogyaszt: elsősorban friss zöld leveleket, gyümölcsöket, fák kérgét és háncsot. Legkomolyabb ellenségei a nagy termetű sasok, amelyek elől a mélyebb ágak közé húzódnak. Vészkiáltásokkal és kezükkel a fák törzsén tapsolva keltik fel a csoport figyelmét.

A nőstény bármikor kész lehet a párzásra. A 5,5-10,2 kg-os nőstények 158 -170 napi vemhesség után egyetlen utódot szülnek. Az újszülött, rózsaszínű arca, keze, lába és fülei kivételével,- mint ahogyan az állatkertünkben született kismajom is, – teljesen fehér. Két hét után szürkére sötétedik, majd három hónap után feketedik be.

- Nagyerdei Kultúrpark -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában