Helyi közélet

2015.07.28. 18:38

"Folytatnunk kell, a szülők a legféltettebb kincseiket bízzák ránk"

Debrecen - Debrecen közoktatásáért díjat kapott a Százszorszép Óvoda alkalmazotti közössége.

Debrecen - Debrecen közoktatásáért díjat kapott a Százszorszép Óvoda alkalmazotti közössége.

A díszoklevelet Puskásné Dienes Andrea, a Széchenyi utcai intézmény vezetője vette át a közgyűlésen.

Mióta működik ez az óvoda? Hány csoport van, hány gyermek jár ide?

Puskásné Dienes Andrea: Óvodánk 1977 óta üzemel, a Százszorszép nevet 2004-ben vettük fel. A nyolc csoportba 228 gyermek jár. A mindennapi teendőket 32 dolgozó látja el. Közülük 17 óvodapedagógus, 10 nevelői munkát közvetlenül segítő alkalmazott és 5 egyéb foglalkoztatott.

Hány éve dolgozik itt?

Puskásné Dienes Andrea: 1989 óta vagyok itt óvópedagógus és 2010 óta vezetem az intézményt.

Milyen programjaik vannak?

Puskásné Dienes Andrea: Például minden év szeptemberében az egészséges életmódra nevelés jegyében egészséghetet tartunk a szülőkkel közösen. Egészséges salátákat készítünk, a Teddy maci kórházból orvostanhallgatók érkeznek. Mivel kiemelt feladatunk a hagyományőrzés, ősszel Márton-napi libafesztiválra, szüreti mulatságra, Luca-napi kotyolásra, bethlehemezésre és mézeskalács díszítésre is sor kerül. A második félévben egyebek mellett farsangolunk, március 15-én a gyerekek kokárdát, zászlót készítenek. A közeli, Szoboszlói úti Általános Iskolával közösen Gergely-napozunk, amikor a volt ovisok hívogatják a mostani óvodásokat. Megemlékezünk a víz világnapjáról, a Föld Napjáról, a Madarak és fák napjáról. Augusztus 20. előtt minden évben részt veszünk a Galiba Gyermekkarneválon és a Virágkarnevál elején, a biciklis felvonuláson. Ezen kívül bő két éve állatkerti nevelőszülőkké váltunk, a gyermekközösség a nagyerdei pápaszemes pingvincsaládot támogatja.

Ön szerint minek köszönhető ez az elismerés?

Puskásné Dienes Andrea: Elsősorban az elmúlt évtizedekben végzett magas színvonalú szakmai munkának. Azt, hogy jó úton járunk, bizonyítja, keresett intézmény vagyunk, sokan hozzák ide a gyerekeiket. A szülők elviszik a hírünket. Ráadásul szép parkos környezettel rendelkezünk, három udvar is tartozik hozzánk, ami sokak döntésében fontos szerepet játszik. Olyan szülőink is vannak, akik valamikor ide jártak gyerekként.

Milyen tervei, céljai vannak az óvodának?

Puskásné Dienes Andrea: A következő öt évben szeretnénk egy tornaszobát kialakítani. Az ehhez szükséges pénz előteremtésére pályázatot adtunk be. Amennyiben nyerünk, a konyha mögötti néhány raktár egybenyitásával 60 négyzetméteres erre szolgáló helyiséget hozunk létre. Ha ez nem sikerül, az épület hátsó részénél az MLSZ, vagy a TAO segítségével egy műfüves pályát hoznánk létre. A gyerekek egyébként most is sokat mozognak, például korcsolyázni járnak a Derék utcai jégcsarnokba, a hallássérültek iskolájának tornatermében pedig fociznak. Úgy érzem, hogy az elmúlt években elért eredményeink a célok és a feladatok közös meghatározásának, alkalmazotti közösségünk összefogásának köszönhetőek. Ezt kell folytatnunk, hiszen a szülők legféltettebb kincseiket bízzák ránk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában