Helyi közélet

2015.07.22. 14:43

A Skafunderz a Campuson is tovább hirdeti a „ska-igét”

Debrecen - A mostani fiatalok kevésbé ismerik a ska és reggae műfajt. Interjú Rácz Tamással, a Skafunderz énekes-gitárosával.

Debrecen - A mostani fiatalok kevésbé ismerik a ska és reggae műfajt. Interjú Rácz Tamással, a Skafunderz énekes-gitárosával.

„Tizenkét éve koncertezünk. Kicsit megkomolyodtunk és felszaladt ránk pár kiló, de ugyanazzal a szemlélettel nézünk a világra, mint bő egy évtizede. Semmi értelme begubózni, keseregni, mi egy nyitott és boldog banda vagyunk” – ebben a néhány mondatban benne van a legfontosabb, amit tudni kell és, amit érezni lehet az országszerte ismert debreceni ska punk zenekar, a Skafunderz koncertjein. A Campus Fesztivál „ősfellépő”, bohém csapatának énekes-gitárosával, Rácz Tamással váltottunk néhány koncertre csábító szót.

A közösségi oldalatokon egy hozzászóló sérelmezi, hogy nem a nagyszínpadon indítjátok a napot. Ennyire fontos mércéje ez a népszerűségnek?

Rácz Tamás: Tavaly és azelőtt is a Rézangyalon játszottunk, rendben van az a tér, de zenéltünk már nagyszínpadon felvezető zenekarként. A hallgatóság nem látja, hogy a szervezésnek mennyi síkja van. Logisztikai kérdés is ez: pénteken és szombaton egy-egy tagunk nem ér rá, a megmaradt két napból a szerda feküdt jobban a csapatnak. Nulladik napon még sosem voltunk, legalább kipróbáljuk hányan kíváncsiak ránk ilyenkor.

2004-ben a Vekeri-tónál énekeltétek a Makákót, ma stadionnál járatjátok a lábainkat a Porból építem fel című új nótával. Hogyan változott a közönség és ti?

Rácz Tamás: Tizenkét éve játszunk Skafunderzként. A tinédzserkort alig túlhaladva kezdtük, azóta felnőttünk. Nekem két gyermekem van. Kicsit talán megkomolyodtunk, de a szemléletünk nem változott. Amikor elkezdtünk ska-t, reggae-t játszani, akkor újdonság volt az országban, felkapták a stílust. Mára ez elcsendült, de felnőtt egy generáció, mely tagjainak a műfaj sokat jelentett, a fiatalsága része volt. A mostani ifjak kevésbé ismerik, ezért érdemes betűzdelni ilyen zenekart a fesztiválok fellépőlistájára. Mi mindenképp maradunk a kaptafánál és hirdetjük a „ska-igét”, mert szeretünk számokat írni, gyakorolni, koncertezni. A hétköznapjainkból szakadunk ki, amikor lemegyünk a próbaterembe. Táplál minket, ha egy koncerten jól érzi magát a közönség, vagy némelyek éneklik a dalainkat.

Előszeretettel hirdetitek debreceniségeteket. Más városban más lenne a habitus?

Rácz Tamás: Meghatározó, hogy a zenekar magja mindig debreceni volt. Egykor ez három főt Jónás Péter dobost, Kiszely Sándor basszusgitárost és engem jelentett, majd kibővült Bölcskei Guszti gitárossal, a fúvós poszton sok ember megfordult nem csak helyiek. Lokálpatrióták vagyunk. Egyikünk-másikunk tanult Egerben, Kaposváron, Nyíregyházán, de mindig visszatért hőn szeretett városához és a páros kolbászhoz.

Hogyan álltok az új albummal?

Rácz Tamás: Az anyagunk kész van hozzá, de a minőségi stúdiófelvételhez pénzre és időre van szükségünk. Eddig három számot rögzítettünk, amelyek már hallgathatók online. Hármas csokorban csöpögtetjük a dalokat az „internetes-éteren”, de többet játszunk koncerteken. Kézzelfogható CD-formátum nem is biztos, hogy lesz, mert már alig van erre igénye.

A Patkány című nótában keményen odamondjátok, hogy értékvesztett világunkban ki kerülhet élre. Szerintetek hogyan érdemes élni a mindennapokat?

Rácz Tamás: Rettentően toleránsak vagyunk mindenkivel és mindennel szemben. A gyűlölet mérgez leginkább, az utálat utálatot szül. Inkább szeressük egymást. Menjünk el egy Skafunderz koncertre és érezzük jól magunkat!

HBN–HABE


A Skafunderz szerdán 20:45-től koncertezik a Rézangyal - Roncsbár Arénában.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában