Helyi közélet

2015.07.22. 10:16

A Campuson búcsúzik debreceni közönségétől a Heaven Street Seven

Debrecen - Utoljára lép fel Debrecenben is a Heaven Street Seven zenekar.

Debrecen - Utoljára lép fel Debrecenben is a Heaven Street Seven zenekar.

Húsz év után feloszlik hazánk egyik legjobb alternatív rockzenekara, a Heaven Street Seven (HS7). A csapat két évtizedes pályafutása során kilenc nagylemezt adott ki (ha a Tudom, hogy szeretsz titokban külön angol nyelvű, illetve az első album későbbi újrakiadását nem számítjuk), megszámlálhatatlanul sok koncerttel és nagyon sok, fejből kitörölhetetlen slágerrel örvendeztette meg rajongóit.

Hol van az a krézi srác?

A banda 1995-ben alakult, és húsz év alatt mindössze két komolyabb tagcserét élt meg – gyakorlatilag jóban-rosszban kitartott egymás mellett a csapat magja, vagyis az énekes-gitáros Szűcs Krisztián, a basszusgitáros Németh Róbert és a dobos Orbán Gyula.

Az első két lemezükön (Tick tock no fear – 1995; Goal – 1997) még angol nyelven íródtak a dalszövegek, s a Goalon szereplő Wallflower című dalhoz készült klip volt az, amely szélesebb réteggel is megismertette a HS7 nevét, lévén a videót több zenecsatorna is sűrűn leadta. A harmadik album (Budapest Dolls – 1998) már felváltva tartalmazott magyar és angol nyelvű dalokat, majd a 2000-es Cukor volt az első teljesen magyar nyelvű nagylemezük. Utóbbin olyan slágerek kaptak helyet, mint a Mozdulj vagy a Sajnálom, illetve a közönség által leginkább kedvelt Hol van az a krézi srác?.

Az együttes előtt egyébként ott lebegett a külföldi karrier lehetősége is: 2006-ban Cannes-ban elnyerték az unió, a MIDEM és az MTV Europe közös, Border Breakers Award European Breakthrough Award (Európai Áttörés Díj) nevű különdíját, 2007-ben pedig egy komolyabb Európa-turnén is részt vettek az ausztrál The Church társaságában.

Csökönyös szamár

Olyanok vagyunk, mint egy csökönyös szamár, és csak megyünk előre, azt csinálva, amit szeretünk. Lehetne jobban erőlködni, de mi ilyenek vagyunk” – nyilatkozta 2012-ben a Quartnak Szűcs Krisztián. Mindez valóban jól összefoglalja a banda ars poeticáját, hiszen népszerűségük ellenére mindig megmaradtak hétköznapi embereknek, akik szépen teszik a dolgukat, s eszükbe sem jutott felülni a magas lóra.

A szakma és a közönség egyébként a 2006-ban megjelent Tudom, hogy szeretsz titokbant tartja a csapat legjobb albumának, de maguk a tagok sem tiltakoztak soha ez ellen. Utána még két nagylemezt adtak ki, majd idén bejelentették, hogy ténylegesen és végleg feloszlanak. Utolsó turnéjuk augusztus 1-jén a Budapest Parkban ér véget, a debreceni rajongók pedig július 22-én, a Campus Fesztivál nulladik napján bulizhatnak egy végsőt a zenekarral.

Márta című daluk két sora passzol a boldog-szomorú tényhez: „Nem érdekel, hogy mit beszél a sok felebarát / Most búcsúzom, de nem viszlát!

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában