Helyi közélet

2015.06.11. 16:42

Évi egymillió utas a legújabb cél

Debrecen - Új utasforgalmi terminál épül, melyet hivatalosan innovációs központnak neveznek.

Debrecen - Új utasforgalmi terminál épül, melyet hivatalosan innovációs központnak neveznek.

A háromszintes, nyolcezer négyzetméteres, csaknem másfél milliárd forintba kerülő és várhatóan őszre elkészülő komplexum alapkövét csütörtökön tették le.

Az ünnepség elején Herdon István, a repülőteret üzemeltető Xanga cégcsoport vezérigazgatója elmondta: a 2011-ben megkezdett logisztikai központ beruházás sorozatnak ez az utolsó eleme. Az átadás után 25 ezer négyzetméteres lesz a komplexum.

Nemcsak Budapest

– Az elmúlt öt év egyik legnagyobb eredménye, hogy Magyarország a saját lábára állt. Az is fontos, hogy több lábon álljunk. Ezért kiemelt jelentőségű, hogy a budapesti Liszt Ferenc Repülőtér mellett legyen egy másik erős, regionális repülőterünk is – jelentette ki Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette: ráadásul a debreceni légikikötő tulajdonosa és működtetője is magyar. Arról biztosította a jelen lévőket, hogy kormány a jövőben is fontosnak fogja tartani az itteni repülőtéren zajló fejlesztéseket.

– Azt szeretnénk, ha a debreceni repülőtér mind a személy, mind az áruszállítás területén a térség legversenyképesebb légikikötője lenne – fogalmazott.

Újabb „bástya”

Váradi József, a Wizz Air légitársaság elnök-vezérigazgatója arra emlékeztetett, hogy 5-6 évvel ezelőtt az itteni létesítmény környéke még egy második világháborús film díszleteire hasonlított. Azóta hatalmas fejlődés ment végbe.

Kiemelte: cége elkötelezte magát Debrecen mellett, mivel úgy gondolják, hogy Magyarország sokrétűbb annál mintsem, hogy csak Budapestről repüljenek. Ezért ez év végétől már hat városba lehet innen utazni.

Innovációs utasterminál

Kósa Lajos, (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, volt polgármester az épület félig kész váza előtt elmondta: az Európai Unió utasterminál építését nem támogatja, de innovációs és inkubátor központokét igen. Úgyhogy itt most egy innovációs utasterminál épül – jelentette ki.

Úgy vélte, hogy az eddigi forgalom növekedésből, a piaci igényekből és a fejlesztésekből arra lehet következtetni, hogy a debreceni repülőtér öt év múlva milliós nagyságrendű utasforgalmat fog bonyolítani.

A jövő évi költségvetés tervezetében az állam 400 millió forintot irányzott elő a debreceni és a sármelléki repülőterek fenntartására. Az összeg nagy részét mi fogjuk kapni – közölte a kormánypárti politikus.

„Élő” repülőtér

– Debrecen nem önmagának fejleszti a nemzetközi repülőteret. Ez a létesítmény mobilizálni tudja a régió gazdaságát. Nagyban hozzájárul annak a célnak az eléréséhez, hogy Debrecen felzárkózzon Európa középvárosaihoz – hangsúlyozta Dr. Papp László, Debrecen polgármestere.

Úgy vélte, hogy nagyon nagy siker volt a Wizz Air légitársasággal való megegyezés, akik bázis repülőteret nyitnak nálunk. Így decembertől London, Eindhoven és Milánó mellett már Párizsba, Brüsszelbe és Malmőbe is lehet majd utazni. Ráadásul elkészült a vasúti terminál, a logisztikai központ, a csarnokok tele vannak áruval. A fejlesztések önmagában 200, áttételesen több ezer új munkahelyet hoznak létre.

HBN-Orosz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában