Helyi közélet

2015.06.14. 14:50

Termékenységi szimbólum

Debrecen - A Terepszemle Stúdió feltárja a növény hasznos tulajdonságait.

Debrecen - A Terepszemle Stúdió feltárja a növény hasznos tulajdonságait.

A búza még ma is az élet, a gazdagság jelképe, míg a föld termékenységének a pipaccsal együtt, a vetési konkoly volt. A gabonafélékkel együtt jelen van az ember életében ez a nagyon szép halvány pirosas virágú gyom, melynek szára és levelei is selymesek a rásimuló szőrzettől.

Ma már védett

Termékenységi szimbólumként jelen van szinte minden mondavilágban és még az Újszövetségben is említik Jézus egyik példázatában, igaz, itt már negatív jelzőként utalnak mérgező mivoltára. A példázat szerint a gabonanövények az igazak, a közöttük növekedő konkolyok a gonoszak, akik együtt nőnek az aratásig, vagyis az utolsó ítéletig, csak akkor lesznek szétválogatva. A kenyérgabonát már kis mennyiségben is tönkreteszi magja mérgező hatóanyagainak erőteljes, rossz illatával. Sőt, kis mennyiségben is nyálkahártya-izgató, fejfájást, görcsöket, keringési zavarokat, súlyos esetben akár fulladásos halált is okozhat.

Igazi veszélyt inkább az állatokra jelentett, ha takarmánygabona közzé keveredett, ami könnyen előfordult régebben, hiszen apró, vese alakú fekete magját nehéz volt elkülöníteni a terménytől. Különösen a baromfifélékre és a sertésre volt veszélyes. Az 1900-as évek közepén még gyakori növény volt, de főleg a monokultúrás növénytermesztés és az egyre hatékonyabb gyom­irtó szerek annyira megritkították, hogy mára védelmet kapott.

Homeopátiában használják

A mezőgazdaság azonban újból átalakulóban van, a kisparcellás mezőgazdasági művelés előtérbe kerül Debrecen környékén is, így újból láthatunk többfelé konkolyt. Mint szinte minden mérgező növényt, a konkolyt is használták gyógynövényként is, főleg bőrbetegségeket kezeltek vele. Homeopátiában ma is használják hatóanyagait gyomornyálkahártya-gyulladás tüneteinek enyhítésére. Fontos még megemlíteni ennek a szerény kis virágnak egy nagyon hasznos tulajdonságát. A szaknyelv allelopatikus hatásnak hívja azt a jelenséget, amikor egy növény által kibocsátott vegyület hatással van a vele egy életközösségben élőre, ez közismert a dió levele esetében, aminek csírázás gátló hatása van. A konkolynak viszont épp ellenkező hatása van a búzára, ugyanis e virág jelenlétében kenyérgabonánk akár 20-50 százalékkal is nagyobbra nőhet.

HBN–Konyhás István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában