Helyi közélet

2015.06.23. 16:31

Menekülteket csempésztek át a nemzetközi bűnbanda tagjai

Debrecen - Több mint tíz éve, hazánkból az unió területére vittek menekülteket.

Debrecen - Több mint tíz éve, hazánkból az unió területére vittek menekülteket.Társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés miatt 8 hónap börtönbüntetésre és 1 év Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte D. Adriant a Debreceni Ítélőtábla kedden; ezzel egy olyan ügy végére tett pontot, amelyben korábban már tucatnyi vádlottat – a banda tagjait – elítélték. A nemzetközi szintű bűnszervezet 2001-2003 között üzletszerűen segítette több száz külföldi menekült illegális határátlépését Magyarországról az Európai Unióba.

D. Adrian az ötödrendű vádlottja volt az ügynek, melyben a DT 2013 áprilisában hirdetett ítéletet. Ezúttal csak az ő vonatkozásában zajlott a per, mert a korábbi tárgyaláskor ismeretlen helyen tartózkodott, az idézést nem tudták neki kézbesíteni. A keddi ítélettel az ügy befejeződött minden vádlottra vonatkozóan.

Taxival is vitték

A bíróság által megállapított tényállás szerint 2001-2003-ban nemzetközi szintű bűnszervezet alakult ki, melynek tagjai üzletszerűen segítették több száz külföldi menekült illegális határátlépését Magyarországról az Európai Unióba. A bűnszervezet főleg Afganisztánból, de más ázsiai országokból is származó menekülteket juttatott be Pakisztánból, Törökországból és Bulgáriából Magyarország területére és itt különböző menekülttáborokban helyezték el, de esetenként raktárépületekben, szállodákban várakoztatták őket. A hazánkban tartózkodó külföldieket Budapestre vagy közvetlenül az államhatárra, Rajka és Mosonmagyaróvár térségébe utaztatták vonattal, személyszállító taxikkal, magángépjárművekkel.

A Debreceni Törvényszék 2013 áprilisában folytatólagosan, társtettesként, bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntette miatt az ügy többi vádlottjainak egy részét egyenként két év körüli időtartamú fegyházbüntetéssel sújtotta, valamint Magyarország területéről történő kiutasításra ítélte. A szervezet további tagjaira rövidebb szabadságvesztést rótt ki a DT, két esetben a végrehajtást próbaidőre felfüggesztve, ketten csak – néhány tízezer forintos – pénzbüntetést kaptak. Az elsőrendű, továbbá a XIX. és a XX. rendű vádlottakat felmentette a DT büntetőtanácsa.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában