Helyi közélet

2015.06.12. 16:31

Orosz szakmai díj Maródi professzornak

Debrecen - Az oroszországi klinikai immunológia fejlesztésért kitüntetéssel ismerték el Szentpéterváron Maródi László professzor munkáját.

Debrecen - Az oroszországi klinikai immunológia fejlesztésért kitüntetéssel ismerték el Szentpéterváron Maródi László professzor munkáját.

A klinikai immunológiai orosz atyjáról, Vladimir Ilyich Joffe-ről elnevezett díjat vehetett át június 3-án egy szentpétervári összoroszországi immunológiai konferencián Maródi László, a Debreceni Egyetem Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszékének professzora. A 2003-ban alapított kitüntetést évente egy szakembernek ítélik oda. Az emlékplakettet először kapta külföldi professzor.

Oroszország 2007-ben csatlakozott a Debreceni Egyetemről 2004-ben indított J-Projecthez, melynek célja a veleszületett immunrendszeri megbetegedésben szenvedők színvonalasabb szakmai ellátása, a korai diagnózis és a megfelelő terápia. A program részeként az elmúlt 11 évben a 24 közép- és kelet-európai, ázsiai és afrikai tagország részvételével 128 konferenciát tartottak, ebből húszat Oroszországban.

A projektben résztvevő országok nemcsak közös kutatásokban működnek közre, hanem folyamatosan képzést is biztosítanak az immunológusoknak. Jelenleg két orosz és egy román orvos vesz részt az Infektológiai és Gyermekimmunológiai Tanszéken egyhónapos genetikai trainingen, mely során a génszekvenelás módszerét sajátíthatják el a szakemberek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában