Helyi közélet

2015.06.05. 11:46

Még „zöldebb” Debrecent!

Debrecen - Robbanásszerű fejlődés előtt áll az elektromos autók gyártása.

Debrecen - Robbanásszerű fejlődés előtt áll az elektromos autók gyártása.

Az elmúlt 16 évben a város olyan fejlesztéspolitikát folytatott, amely szem előtt tartotta a környezetvédelmet. A cél egy „zöldebb” település létrehozása volt és az ma is – hangsúlyozta a környezetvédelmi világnap alkalmából tartott rendezvényen Dr. Széles Diána alpolgármester. A Piac utca és a Bajcsy Zsilinszky utca sarkon környezetbarát, elektromos hajtású autók, villany autóbusz, troli, villamos és a környezetvédelemmel kapcsolatos játékokat játszó gyerekek között arra emlékeztetett, hogy a 90-es évek végén, a főtér elkészülte előtt még benzingőzt pöfögő autóbuszok kanyarodtak be a Hatvan utcáról a Nagytemplom elé. Ma ugyanott kosárlabdáznak. Szintén jelentős előrelépésként értékelte a több mint 80 kilométernyi kerékpárút elkészülését, a Nagyerdő felújítását és a nagyerdei mélygarázsban néhány napja átadott első elektromos autó töltőt.

Robbanásszerű fejlődés

Dr. Tarnóy Péter, a Jedlik Ányos Klaszter elnöke elmondta, hogy a dr. Széles Diána által említett elektromos autó töltő 15-20 perc alatt képes 0-ról 100-ra tölteni egy autó akkumulátorát.

– Ilyen autókból ugyan most még kevés van, de ez a terület robbanásszerű növekedés előtt áll – jelentette ki. Beszámolójából kiderült, hogy az előrejelzések szerint 2020-ban az Európában értékesített autók 10 százaléka, a 2030-as években az 50 százaléka, 2050-ben pedig a 95 százaléka rendelkezik majd villanymotorral.



Nem rejtette véka alá, hogy Magyarország jelenleg legalább négy évvel le van maradva az elektromos mobilitás terén. Szerinte ez azonban az előnyünkre fordítható, mivel elkerülhetjük azokat a hibákat, amelyeket az előttünk járó nyugat-európaiak elkövettek.

– A cél, hogy az ország bármely pontjára könnyen el tudjunk jutni elektromos autóval. A Jedlik Ányos terv keretében a jövő év végéig az egész országban kiépülnek az elektromos gyorstöltő állomások – fogalmazott Dr. Tarnóy Péter.

Amit belélegzünk

– Manapság világszerte az egyik legnagyobb környezetszennyező a közlekedés – mondta Nagy Attila, a DKV Zrt. vezérigazgatója. Kifejtette: az üvegházhatású gázoknak csaknem a 60 százalékát a közlekedés idézi elő. A szén-monoxid 60, a nitrogén-oxid 50, a szén-dioxid 15 és a kén-dioxid fél százaléka a közlekedésből származik. Az új debreceni buszok azonban éves szinten csaknem 5 tonnával kevesebb káros anyagot bocsátanak ki mint a korábbiak – tette hozzá a cégvezető.

Közös érdekünk

Nyikos István, a DV Parking Kft. ügyvezetője azt fejtegette, hogy az ENSZ 1972-ben nyilvánította június 5-ét környezetvédelmi világnappá. Erre azért volt nagy szükség, mert az emberiség az utolsó két évszázadban sokat ártott a természetnek.

– Ha manapság nem foglalkozunk a környezetvédelemmel a gyerekeink jövőjét tesszük tönkre – vélte a parkolással foglalkozó cég vezetője. Hozzátette: Debrecen szerencsére élen jár a környezetvédelemben, hiszen a tömegközlekedésben alkalmazott autóbuszok 100 százaléka megfelel az euro 5-ös szabványnak, a többi nagy tömegeket szállító jármű pedig mind elektromos meghajtású.

HBN-OCs


Debrecen - Debrecenben, a nagyerdei mélygarázsban alakították ki a város első elektromos gyorstöltőjét. Az E-ON és a város megállapodása értelmében, az elektromos autó tulajdonosok két éven át, ingyen tölthetik fel autójukat a gyorstöltő állomáson. Az üzemeltetést a DV Parking Kft. végzi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában