Helyi közélet

2015.06.19. 14:56

Medgyessy: hiteles élmény

Debrecen – Medgyessy Ferenc emlékkiállítás nyílt a volt Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

Debrecen – Medgyessy Ferenc emlékkiállítás nyílt a volt Medgyessy Ferenc Emlékmúzeumban.

A mai múzeum egészen más mint néhány évtizede. A közgyűjtemények nagy versenyben vannak a különböző élmény- és látogató központokkal, melyek tömegeket vonzanak. Ennek ellenére az elmúlt két-három évben folyamatosan növekszik a hazai múzeumok látogatóinak száma – jelentette ki Dr. Vígh Annamária, az Emberi Erőforrások Minisztériumának főosztályvezetője a Péterfia utca elején található Debreceni Irodalom Házában, a Medgyessy Ferenc emlékkiállítás megnyitóján. Hangsúlyozta, hogy olyan kiállításokat kell szervezni, amelyek a hitelesség mellett, élményt is biztosítanak a látogatónak.

Közösen hatékonyabban

Úgy vélte, hogy az a kormányzati döntés mellyel 2013. elején a vidéki múzeumokat a helyi önkormányzatoknak adta át a kormány, nagyon jó lépés volt. Így ugyanis összeadódnak azok a források amelyeket az állam és a települések a fenntartásra, valamint a fejlesztésre tudnak fordítani. Debrecenben is ilyen együttműködésben jött létre a közelmúltban a szintén a volt Medgyessyben megtekinthető irodalmi és most a Medgyessy kiállítás – tette hozzá. Azt is elmondta, hogy a közeljövőben ugyanott egy úgynevezett látványraktárat és szabadtéri kiállítást is szeretnének létrehozni.

Debrecen művésze

Komolay Szabolcs, Debrecen alpolgármestere arról beszélt, hogy Debrecennek ikonikus figurája Medgyessy Ferenc. A debreceniek Borsos József mellett legnagyobb számban valószínűleg az ő nevét említenék ha arról kérdeznék őket, hogy melyik művész kötődik leginkább a városhoz.

A városvezető Medgyessyről egyebek mellett elmondta: életének meghatározó része volt a református gimnáziumban való tanulás, ahol szoros barátságot kötött Móricz Zsigmonddal. Később szülői nyomásra orvosnak tanult, de sokkal inkább a test formái érdekelték, mint a belső.

Debrecenben Medgyessynek körülbelül 30 köztéri alkotása látható, köztük a Déri tér arculatát nagyban meghatározó négy monumentális szobra. A város kulturális életébe is bekapcsolódott. Részt vett például a művészház létrehozásában, az Ady Társaság Képzőművészeti Csoportjában és szívügyének tekintette a Déri Múzeumot is. Céljának tartotta az ottani képzőművészeti gyűjtemény gyarapítását – ismertette Komolay Szabolcs.

Újjáépítve, újragondolva

Dr. Angi János, a Déri Múzeum igazgatója a kiálítás megnyitóján elmondta: a Péterfia utcai öreg épület nagyszabású felújítása tavaly ősszel kezdődött meg. Az átalakítás összesen 35 millió forintba került. A költségekhez a város önkormányzata 15 millió, a szakminisztérium pedig 20 millió forintot biztosított. Arra is jutott pénz, hogy ne csak a ház, hanem a benne lévő kiállítások is megújulhassanak.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában