Helyi közélet

2015.06.30. 14:30

Lakásotthonba költöznek a böszörményi gyerekek

Hajdúböszörmény - Két, egyenként nyolc férőhelyes lakásotthon építése fejeződik be a hajdúvárosban.

Hajdúböszörmény - Két, egyenként nyolc férőhelyes lakásotthon építése fejeződik be a hajdúvárosban.

A Dr. Molnár István Óvoda, Általános és Speciális Szakiskola, Kollégium és Gyermekotthonban elhelyezett, gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, értelmileg akadályozott gyermekek élhetnek immár családias környezetben, azokban az új lakásotthonokban, amiket 124,8 millió forint uniós forrásból pályázott a fenntartó.

A fejlesztésre irányuló pályázatot az intézmény korábbi fenntartója, a Hajdú-Bihar Megyei Intézményfenntartó Központ nyújtotta be, a megvalósítást a szervezet jogutódja, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Hajdú-Bihar Megyei Igazgatósága indította 2013-ban. Majd a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Hajdúböszörményi Tankerülete vette át a pályázat további feladatait – tudtuk meg a keddi ünnepélyes átadón Riczu Juliánna tankerületi igazgatótól. A fejlesztés célja közérdek: a sérült fiatalok kerüljenek ki a gyermekotthonokból, hasonló módon folytassák az életüket, ahogyan ép társaik.

Sokat a levegőn

– Két, minden igényt kielégítő, teljes körűen akadálymentesített, tágas, otthonos lakókörnyezetet biztosító épületet adunk át az intézmény közvetlen közelében – fogalmazott Tóthné Csiszár Éva intézményvezető.



Az épületek berendezésére, a külső környezet rendezésére, kültéri játékok beszerzésére is lehetőség nyílt. Az egyenként 176 négyzetmétere lakásotthonok három hálószobával, közös nappalival, konyhával, étkezővel, nevelői szobával és a szükség szerinti szociális helyiségekkel szolgálják a gyerekek és a dolgozók (2 nevelő, 8 gyermekfelügyelő) kényelmét.

A biztonságos környezet mellett olyan feltételeket is biztosítanak az értelmi sérült gyerekek számára, melyben egyéni képességeik, önállóságuk a legoptimálisabban fejlődhet.

Életvitelszerűen gyakorolhatják a háztartási és ház körüli tevékenységeket (pl. főzés, takarítás, bográcsozás, kertrendezés, stb.). A nagy terület lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek a lehető legtöbbet tartózkodhassanak a szabadban, ezt szolgálja a fedett terasz, a tágas udvar és a korszerű játszópark.

HBN​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában