Helyi közélet

2015.06.30. 10:43

Jegyzet: A nyár, az nyár

<em>„Egész nyáron dél és tizenöt óra között tilos bármilyen módon hangoskodni, így például füvet nyírni is, 22 és 23 óra között csak akusztikus hangszerek alkalmazásával lehet zenét szolgáltatni, 23 óra után viszont úgy sem.” Igaz, nem Debrecenben, vagy a megye más településén, de azért tanulságos lehet(ne) a helybéli szabályalkotók számára is</em>. <strong>T. Szűcs József jegyzete</strong>.

„Egész nyáron dél és tizenöt óra között tilos bármilyen módon hangoskodni, így például füvet nyírni is, 22 és 23 óra között csak akusztikus hangszerek alkalmazásával lehet zenét szolgáltatni, 23 óra után viszont úgy sem.” Igaz, nem Debrecenben, vagy a megye más településén, de azért tanulságos lehet(ne) a helybéli szabályalkotók számára isT. Szűcs József jegyzete.Merthogy pihenő-, s ami ennél is több, lakóterületek, nem csak a Balaton partján vannak. (Néhány tó körüli településen hozták ugyanis a fenti szabályozást.). Ennek ellenére nem sok olyan helyi rendeletről van tudomásunk, amelyek az állampolgárok zajvédelmét szolgálnák. Pedig, a zajszennyezés éppen úgy öl, mint minden más szennyező forrás. Néha gyorsabban is – az idegrendszeren keresztül a legfontosabb szervünket is elérheti. Mégis sok helyen szennyezik, több mint elkerülhető módon az amúgy is idegörlően hangos világunkat. Tehetik, hisz még egy figyelmeztető vagy tiltó táblát sem tesznek ki sehová ebben a „témakörben”. Bezzeg egy senkinek sem ártó parkolási vétség lehetősége esetében…

Sajnos a Balaton néhány településén született emberbarát intézkedéseket a sajtó egy része úgy tálalta, mint istencsapást az idegenforgalomra nézve. Pedig az éjszakák nagyobb felét a legtöbben ott is pihenésre szeretnék használni. S nemcsak a helyben lakók. Merthogy a nyaralók éppen azért (is) utaznak oda, hogy kipihenjék az egész évi hajtást. Mint ahogy a városlakók nagy része szintén szeretne élni a pihenéshez, egészsége megőrzéséhez fűződő alkotmányos jogával. A nyár persze a bulizás ideje is. Éljenek vele a fiatalok (és idősebbek). Ahogyan tettem én is. De nincs olyan település az országban, ahol ne lennének olyan területek, épületek, ahol ezt a környékbeli lakók életének tönkretétele nélkül tehetnék. Ott kellene, lehetne, szabadna a nyári (téli stb.) bulikat engedélyezni. Ha a hatóságok figyelnének erre a szempontra. Egész pontosan a bizalmukat nekik „voksoló” állampolgárok mindennapi életesélyeire. Mert a nyár három hónapja, a mindig rövidnek bizonyuló szabadságtól eltekintve, a magyarok számára ugyanolyan munkás időszak, mint az év több része. Márpedig alig akad olyan munkáltató, amely tekintettel lenne arra a kifogásunkra, hogy azért vagyunk sokszor (elfogadható) munkára szinte alkalmatlanok, mert olyan zeneszolgáltató (ez akár egy szomszéd is lehet az) hangoskodik éjjel (nappal) közelünkben, amely, vagy aki, rendre megfoszt bennünket az emberi élet egyik nélkülözhetetlen feltételétől, a pihenés lehetőségétől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában