Helyi közélet

2015.06.03. 16:05

Fontos a szakmai felkészültség

Hajdú-Bihar - A mi biztonságunk is múlik azon, a rendőrök mennyire uraik járműveiknek.

Hajdú-Bihar - A mi biztonságunk is múlik azon, a rendőrök mennyire uraik járműveiknek.

Kiss János és Gombos Róbert főtörzsőrmesterek képviselhetik megyénket a rendőrök június 23-25. között zajló országos közlekedésrendészeti versenyén. A Hajdú-Bihar Megyei Balesetmegelőzési Bizottság szerdán rendezte meg a Főnix Csarnok parkolójában a szakmai megmérettetés megyei selejtezőjét, amelyen a járőröknek három szinten kellett összemérniük tudásukat. A versenyzők KRESZ és szakmai tesztlapot is kitöltöttek, majd vezetéstechnikai pályán kellett bizonyítaniuk tehetségüket. A szervezők nevében Suba István főhadnagy érdeklődésünkre elmondta, a megyei járőrök általában a középmezőnyben szoktak végezni az országos versenyen, de sokszor tényleg csak nüanszokon múlik, ki állhat fel a dobogóra.

Volt néhány éles helyzet

A hat motoros közül végül Kiss János kerülgette legügyesebben a bójákat, míg a nyolc autóvezető közül Gombos Róbert uralta legjobban járművét. A berettyóújfalui kapitányságon dolgozó Gombos Róbert másodjára vett részt a megmérettetésen, legutóbb a harmadik helyen végzett. Elmondta, a napi munkája során ritkán kell átélnie vezetési rutinját komolyabban igénybe vevő pillanatokat, de persze azért belekerült már egy-két élesebb helyzetbe.



A mindennapokban is hasznos

A már tavaly is győzedelmeskedő, motorosjárőrként 2011 óta a hajdúböszörményi autópálya alosztálynál szolgálatot teljesítő Kiss János részletesebben is beszélt feladatairól, illetve magáról a versenyről: – Igen magas színvonalon kell munkánkat végezzük, ehhez természetesen komoly képzésen is átesünk, de ezek a versenyek is felkészítenek minket arra, hogy váratlan helyzetekben is megfelelő döntéseket hozzunk. Szóval a mindennapokban is abszolút hasznosíthatóak számunkra az efféle versenyeken tapasztaltak – fogalmazott. Elmondta, olyan esetekben, amikor motorkerékpárral könnyebben megoldható egy-egy futballmérkőzés vagy delegáció biztosítása, gyakran őket hívják Debrecenbe is. A civil motorosok vezetési szokásairól pedig így vélekedett: – Nem szabad általánosítani, hiszen közöttük is sokan vannak, akik ésszel közlekednek, akik pedig a KRESZ-szabályokat nem tartják be, azok kiszűrése miatt vagyunk mi, hiszen szerencsére az a nézet él az emberekben, hogy a motorosrendőrök jól vezetnek, így nem tudna előlünk elmenekülni. Nem is volt még rá példa.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában