Helyi közélet

2015.06.15. 11:56

Videó: elköltözött a Hárfás nő

Debrecen - Felavatták a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Nagyerdei körúti, felújított parkjába költöztetett <em>Hárfás nő</em> című szobrot.

Debrecen - Felavatták a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának Nagyerdei körúti, felújított parkjába költöztetett Hárfás nő című szobrot.

Kiss Nagy András kétszeres Munkácsy-díjas és Kossuth-díjas szobrászművész 1964-ben készült alkotása korábban a szomszédban, az Egyetem sugárút 75. szám alatti, volt Móricz Zsigmond Kollégium belső udvarán állt. Mint ismert, azt az épületet eladta az önkormányzat és a közeljövőben valószínűleg lebontják, helyére pedig luxuskollégium épül, ezért kellett onnan elvinni a szobrot.

„Hazatalált” a szobor

Az avató ünnepségen dr. Jávor András, a Debreceni Egyetem (DE) rektorhelyettese kijelentette: Magyarország nem engedheti meg magának, hogy megteremtett értékeit elveszítse és az enyészetnek adja át. Ilyesmit korábban sajnos gyakran láttunk. A mostani szoboravatás példát mutat egyebek mellett józan gondolkodásból, racionalitásból és a kultúra iránti elkötelezettségből – tette hozzá.


Forrás: unideb.hu


Különleges alkotás

– Az itt látható hárfán játszó nőalak szobor szinte párját ritkítja az országban, hasonló tematikájú alkotás csak Kapuváron található – ismertette Szentei Tamás, a debreceni önkormányzat kulturális osztályának vezetője. Úgy vélte, hogy bár az alkotás már több mint 40 éve készült, de letisztult, egyszerű formanyelve miatt remény van arra, hogy a mai fiatalok is megszeressék.

Hárfa szak indulna

Dr. Duffek Mihály, a DE Zeneművészeti Karának dékánja az ünnepségen hangsúlyozta, hogy a park felújítása befejező eleme volt a 40 éves konzervatóriumi épület rekonstrukciójának. Az egyetemi vezető a Hárfás nő szobra előtt arról is beszámolt, hogy a közeljövőben hárfa tanár szak indítását tervezik.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában