Helyi közélet

2015.06.04. 08:43

Döglik a juh az ólban

Hortobágy, Debrecen - A Juhker Kft. 22 ezres juhállományából mintegy 15 ezer állatot nincs hol legeltetni.

Hortobágy, Debrecen - A Juhker Kft. 22 ezres juhállományából mintegy 15 ezer állatot nincs hol legeltetni.

Hortobágyi állattartó gazdák azt jelezték portálunknak, hogy amitől féltek, az mostanra bekövetkezett. Az ország legnagyobb juhtartó gazdaságában a mintegy 22 ezer jószág kétharmada a mai napig zárt hodályokban próbálja túlélni a nem ritkán 40 fok körüli hőséget. A többi állatnak szerencséje volt, számukra a vállalkozás korábban szántóként használt saját területeit füvesítették be, hogy legyen hol legelniük.

A Juhker Kft. ügyvezető igazgatója nem kommentálta a Napló értesüléseit, más forrásból azonban úgy tudjuk, hogy a társaság a legelőbérlet elbukása miatt mostanra gyakorlatilag ellehetetlenült. Hiába az övék ugyanis a hodály, valamint a hozzá vezető út, ha a körülötte lévő legelőket a pályázaton más bérlőknek ítélték oda. (Persze, az új haszonbérlőket is meg lehet érteni, hogy nem nézik jó szemmel a legelőiken mások jószágait.) Úgy hírlik, hogy az extrém időjárási körülmények miatt több juh pusztul el, mint rendesen. Nem kis értékről van szó, hiszen a 22 ezer egyedet számláló állomány értéke mintegy 660 millió forint.

HBN-PA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában