Helyi közélet

2015.05.27. 07:46

Van, ahol kincs, ami itt természetes

Debrecen - Életmentő világszervezet tartott interaktív előadást a jövő szülőinek.

Debrecen - Életmentő világszervezet tartott interaktív előadást a jövő szülőinek.

Gyereknek lenni jó, mert nincs felelősség rajtunk, a családunk biztonságot nyújt és gondoskodik rólunk, még bármivé válhatunk és rossz, mert kiszolgáltatottak, korlátozottak vagyunk, nem vesznek komolyan, nem választhatunk családot, körülményeket, valamint nem vagyunk tisztában a jogainkkal – sorolták a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjai érveiket az Unicef képviselője kérésére.

Az „Ébresztőórákat” Budapest után több vidéki város iskoláiban rendszeresíteni kívánó szervezet első cívisvárosi interaktív ismeretterjesztő beszélgetését Tenki Réka, színész vezette.

Ha ezt el tudod olvasni…

A megyeszékhely szülötte és az Ady Gimnázium egykori diákja így tudatosította a jelenlévőkben, hogy mennyire hálásak lehetnek helyzetükért: „Ha van ennivaló a hűtődben, ruha a szekrényedben, tető a fejed fölött és egy hely, ahol aludhatsz, gazdagabb vagy, mint a világ hetvenöt százaléka. Ha ezt ki tudod betűzni, akkor pedig szerencsésebb hétszázmillió olvasni nem tudó embernél – hangsúlyozta a világszervezet egyik kampányszövegét a Nemzeti Színház tagja. A megrázó számok sora ezzel nem ért véget. Megtudtuk, hogy a világon tizenhétezer ötéven aluli gyermek hal meg naponta megelőzhető okokból. Biztató hírek is húzódnak a számadatok mögött.



Kiderült, hogy az Unicef száztíz millió gyermek életét mentette meg az utóbbi huszonöt évben. Az oltások, egészségügyi ellátás, oktatás biztosítása mellett például azzal a mindössze százforintba kerülő terápiás „energiaszelettel”, ami fedezi egy gyerek egész napi szükségletét. Vagy azzal az egyetlen forintért vásárolható tablettával, amellyel négy-öt liter víz tisztítható iható minőségűre. Ezeket és egy felkarmérő szalagot is körbeadtak a „trénerek” a fiatalok között, akik az összeszorított három ujjuk mérésével képzelhették maguk elé egy kritikusan alultáplált gyerek karját. Játékkal a rántották ki a középiskolásokat a döbbenet terhe alól.

A bántalmazás nem csak fizikai

Az idén 26. éve létrehozott Gyermekjogi egyezmény – amelyet az Egyesült Államok kivételével a világ minden országa ratifikált – egyes elemeit tartalmazó kártyákat osztottak ki a résztvevőknek, hozzáadva néhány humoros áljogot is. A valós jogokból aztán egyet választott a csoportokra bontott diáksereg és kötelességeket társítottak melléjük.

Innen már csak egy lépés volt, hogy a gyerekbántalmazásról vagy a tanárokat ért fizikai erőszak egyre gyakoribbá váló jelenségéről is szó essen.

– Hazánkban tízből hét felnőtt úgy gondolja normális, ha megüti a gyerekét, annak ellenére, hogy törvénybe foglalt zéró tolerancia él ezzel szemben 2005 óta. A magyar szülők átlagosan mindössze hét percet beszélgetnek tartalmasan naponta a gyerekükkel – ismertette Romet Balla Ágnes, a Unicef Magyar Bizottság kommunikációs igazgatója. Az előadáson – amellyel bármelyik iskolába szívesen látogatnak – a lelki bántalmazásról is beszéltek, illetve arról hová fordulhat segítségért hazánkban egy gyermek.

HBN–HABE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában