Helyi közélet

2015.05.17. 12:00

Szembetegségek, amik befolyásolják az életet

Debrecen - A kancsalság és a színtévesztés is meghatározhatja a pályaválasztást.

Debrecen - A kancsalság és a színtévesztés is meghatározhatja a pályaválasztást.

– Egyre több a rövidlátó gyermek azok között is, akiknél a családban nem fordult elő ez a betegség. Ennek oka a számítógépezés és tévézés, ami fokozza a látás romlását – hangsúlyozta dr. Hódos Márta, a Kenézy Kórház-Rendelőintézet Szemészeti Osztályának adjunktusa.

Hozzátette: A rövidlátó fiatalok – ha nincs meg a megfelelő korrekció – távolra hunyorognak. Emiatt fejfájásos panaszai lehetnek és lemaradhatnak az iskolában is, hiszen nem mindegy, hogy matek órán 8-at vagy 3-at ír le a tábláról. A szakember a kancsalság kezelésének fontosságára is felhívta a figyelmet, mint mondtam, a vezérszem letakarására azért van szükség, hogy a lusta szem erősödjön. Ha a probléma 5–6 éves korig nem oldódik meg, akkor mindenképp operációra van szükség, mivel utána nagyon kicsi az esélye annak, hogy az agy megtanulja együtt használni mindkét szemet. – A kancsal gyermeknél nem alakul ki a tér és mélység látása, s ez a későbbi pályaválasztásban hátrányt jelent, különösen a fiúknál, mert például magasban nem dolgozhatnak, tehát bizonyos szakmákra alkalmatlanok lesznek – fogalmazott a szemész. Szintén befolyásolhatja az ember életét, pályaválasztását a színtévesztés, éppen ezét fontos, hogy már 8–9 éves korban ellenőrizzék a színlátást – fűzte hozzá dr. Hódos Márta.

HBN–PÁTZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában