Helyi közélet

2015.05.22. 14:57

Speciális gyermeknap a klinikán

Debrecen - Az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekeket foglalkozásokkal, szüleiket pedig szakmai előadással várják szombaton a Gyermekklinkán.

Debrecen - Az ajak- és szájpadhasadékkal született gyermekeket foglalkozásokkal, szüleiket pedig szakmai előadással várják szombaton a Gyermekklinkán.

A "Lépésről lépésre a mosolyotokért" egyesület tavaly jött létre annak érdekében, hogy összefogja az ajak- vagy szájpadhasadékkal született gyermekek családjait, és rendszeresen találkozási lehetőséget teremtsen számukra.

Az arcot torzító fejlődési rendellenesség gyakorisága hazánkban 1-2 ezrelék, vagyis minden 500-1000 csecsemő közül egy születik ajak- vagy szájpadhasadékkal. A debreceni Gyermekgyógyászati Intézet Gyermeksebészeti Osztályán az elmúlt 10 év alatt több mint 200 gyermeket kezeltek ezzel a betegséggel. A terápia része a speciális neonatológiai ellátás, a rekonstrukciós műtétek megtervezése, kivitelezése, a fogszabályozás, a fül-orr-gégészeti gondozás és a beszédfejlesztő logopédia.

Az egyesület május 23-án, szombaton 10 órától a Gyermekgyógyászati Intézet tantermében tartja következő találkozóját, melyen a szülőket leginkább érdeklő témák felmérése után ezúttal a logopédiáról lesz szó. Erdélyi Árpádné logopédus – aki évekig foglalkozott hasadékos gyermekek beszédterápiájával – előadásában bemutatja a logopédiai diagnosztika és kezelés korszerű lépéseit.

Míg a szülők szakmai fórumon vesznek részt, addig a gyerekeket a közelgő gyermeknap alkalmából lufibűvésszel, kézműves foglalkozással, ügyességi feladatokkal várja a Gyermekváros Egyesület. A Debreceni Orvostanhallgatók Egyesületének tagjai a Teddy-Maci Kórház bemutatásával segítenek leküzdeni a kisgyerekek fehér köpenytől való félelmét, illetve megismertetik velük az addig félelmetesnek tűnő orvosi eszközöket, melyeket ki is próbálhatnak.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában