Helyi közélet

2015.05.03. 18:26

Pénzt befektetni csak okosan!

Debrecen - Ne legyünk mohók, viszont gyanakvóak igen – javasolja pénzügyi befektetéseink elhelyezésére Tóth András.

Debrecen - Ne legyünk mohók, viszont gyanakvóak igen – javasolja pénzügyi befektetéseink elhelyezésére Tóth András.A kisbefektetői klub tagja Tóth György társával a Debrecenben tartott előadásán csütörtök este. A klub a fővárosban kéthetente tart tájékoztatókat, tanácsadásokat, vidéken ez az első próbálkozásuk. Céljuk, hogy – okulva az elmúlt időszak brókerbotrányaiból – a hétköznapi emberek felkészülten, tudatosan tudják befektetni megtakarításaikat.

Tóth András két csoportra osztotta a bedőlt pénzintézeteket. Egyik csoport, amely a hatalmas, olykor 40-100 százalékos éves hozamot ígérve 4-10 milliárdos kárösszeggel mentek tönkre (például a Civis Globál, Kun-Mediátor), míg a nagyok – 100-200 milliárdos kárösszeggel – a realitáshoz közelebbi mértékű, 6,5-18 százalékos nyereséggel kecsegtették a befektetőket. Az első lényegében engedélyek nélkül ténykedő, hagyományos piramisjáték, míg a második csoportba tartozók engedéllyel működtek és vonatkozik rájuk védelmi alap, ami 20 ezer euróig majdnem teljes mértékben kártalanítja a befektetőket.

Mitől lehet gyanús egy befektetés? Intőjel lehet például – sorolta az előadó –, hogy a cég hiányzik a felügyeleti regisztrációból, továbbá, a reális, inflációt 2-4 százalékkal meghaladó mértékű kamatnál jóval többet ígér, külföldi székhelyű, Magyarországon csak irodája van, hiányoznak a befektetési garanciái. Pénzünk elhelyezése előtt érdemes utána nézni több helyen is kiszemelt cégnek. Továbbá pénzünket többféle alapba, több pénzintézetbe, adott esetbe több országba is célszerű szétosztani. Már csak bankfelügyeletek erősségének különbözősége miatt is. Tóth András felhívta a figyelmet arra is, hogy a tőkegarancia, a magas hozam és a bármikor visszaválthatóság hármasa egyszerre soha nem teljesülhet. Ha valaki ilyet ígér, az eleve gyanús.

HBN–KZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában