Helyi közélet

2015.05.09. 14:29

Orosz főkonzul: szankciók és embargó nélküli együttműködésre van szükség

Debrecen, 2015. május 9., szombat (MTI) - Az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja szerint az európai kontinensnek stabilitásra lenne szüksége, amelynek alapja a szankciók és az embargó nélküli együttműködés.

Debrecen, 2015. május 9., szombat (MTI) - Az Oroszországi Föderáció debreceni főkonzulja szerint az európai kontinensnek stabilitásra lenne szüksége, amelynek alapja a szankciók és az embargó nélküli együttműködés.

Szergej Borozdin a második világháború európai hadszínterein folyó harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából szombaton a debreceni köztemetőben, az orosz hősi halottak emlékművénél mondott beszédében az együttműködés szerves részének nevezte az európai kollektív biztonsági rendszer koncepcióját, amelyet "az Oroszországi Föderáció vezetősége már nem egyszer felvetett".

"Országunkban a Győzelem napja a legnagyobb ünnep, amely összeköti az egész társadalmat" - hangoztatta a főkonzul.

Szavai szerint a világ nagy árat fizetett a mai élet legalapvetőbb értékeiért: a demokráciáért, a szabadságért, az emberi jogok tiszteletben tartásáért és a szociális javakért.

"A fasizmus elleni harc rákényszerítette a világ népeit, hogy politikai és ideológiai ellentéteiket félretéve összefogjanak, ami nagyon aktuális a mai napokban is" - mondta.

Szergej Borozdin kiemelte: "nem mi egyedül nyertük meg a háborút, de minket ért a hitleri Németország és szövetségeseinek legnagyobb csapása".

A főkonzul szerint "kötelességünk, hogy az új nemzedékeknek az igazat mondjuk el a második világháborúról, ami során az orosz és a magyar történészek közös munkája nagyon nagy jelentőséggel bír".

A mai ifjúság kevés ismerettel rendelkezik a háborúról, a történelmi tényeket pedig gyakran a politikai céloknak megfelelően magyarázzák - mondta a diplomata.

Hozzátette: "ezért fellépünk azon kísérletek ellen, melyek arra irányulnak, hogy kisebbítsék országunknak a nagy honvédő háború és általában a második világháború során aratott győzelemben játszott szerepét, és határozottan fellépünk a világháborúk korszakának elferdített magyarázata ellen is, amelyben a második világháború kirobbantásáért viselt felelősséget egyforma mértékben hárítják a fasiszta Németországra és a Szovjetunióra".

Az orosz főkonzul szerint a fasizmus felett aratott győzelem során megtanultuk értékelni a békét, és nem feledhetjük, hogy a világuralomra törekvés milyen következményekhez vezethet.

Ezért "kötelességünk megakadályozni, hogy ma bárki is nyomást gyakoroljon a szabad népekre és független államokra. (...) Minden erőnkkel azon kell lennünk, hogy az országok egymással együttműködve, egymást tisztelve oldják meg nézeteltéréseiket" - mondta az Oroszországi Föderáció főkonzulja a debreceni köztemetőben, ahol a második világháborúban elesett ezer szovjet katona nyugszik.

A második világháború európai hadszínterein zajló harcok befejezésének 70. évfordulója alkalmából az orosz hősök emlékműve mellett szombaton koszorúzást tartottak a nagyerdei világháborús emlékműnél, illetve a román hősi halottak debreceni emlékművénél is.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában