Helyi közélet

2015.05.05. 14:35

Olvasói levél: Struccpolitika

Debrecen - <em>A napokban egy fiatal lány szomorú és tragikus halála kapcsán újra fellángolt a vita a trafikok üvegfalának fóliázását előíró törvény módosításáról.</em>

Debrecen - A napokban egy fiatal lány szomorú és tragikus halála kapcsán újra fellángolt a vita a trafikok üvegfalának fóliázását előíró törvény módosításáról.

Már a törvényalkotás idején lehetett tudni, hogy a dohányzás szenvedélybetegség, és a deviáns társadalmi csoportokban gyakrabban fordul elő. Ennek a két tényezőnek a szinergetikus hatására úgyszólván rájátszik a törvényalkotó azzal, hogy a potenciális szemtanúk számát csökkentve javítja a bűnöző esélyét.

Ezzel szemben a törvény állítólagos társadalmi haszna a dohányzás – mint ártalmas szokás – visszaszorítása lenne. Ez az elképzelés az állampolgárt egyszerű gondolkodású emberként tételezi, aki ha nem látja a cigarettát, nem veszi meg, nem szívja és nem szokik rá. Itt már a törvényalkotó szemében nem a tudatos és felelősséggel cselekvő polgár jelenik meg – akire korábban az általam is támogatott politikusok szívesen hivatkoztak –, hanem a terelgethető kisember, akinek szűkíteni kell a lehetőségeit, és akkor eláll a cselekvéstől.

Nincs szükség itt egészségnevelésre, egyszerűen dugjuk el a dohányos cigarettáját, amíg megkeresi, addig sem szívja. Természetesen azzal mindenki egyetért, hogy fiatalkorúakat dohányáruval ne szolgáljanak ki. Na de a törvényhozón kívül reménykedik-e valaki is abban, hogy úgy nő fel a gyermek, hogy 18 éves koráig nem lát cigarettásdobozt?! Mert fólia van a trafik üvegfalán?!

Ami nem látszik, az talán nincs is – a strucc is homokba dugja a fejét – de akkor minden rendben van?

Remélem, nem jut eszébe egy politikusnak sem, hogy az érelmeszesedés is komoly népbetegség országunkban, és ezért a húsforgalmazást is korlátozni kellene.

- Dr. Kozma László, Debrecen -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában