Helyi közélet

2015.05.26. 17:47

Minden igényt kielégítő helyen ítélkezhetnek

Debrecen - Már megtörtént a Debreceni Járásbíróság épületének műszaki átadása.

Debrecen - Már megtörtént a Debreceni Járásbíróság épületének műszaki átadása.A város talán legigényesebben tervezett és kivitelezett épületének nevezte a Debreceni Járásbíróság új, Arany János utca otthonát dr. Papp László polgármester a létesítmény keddi bejárása előtt tartott sajtótájékoztatón. A Debreceni Ítélőtábla 2006-ban átadott épületének „ikertestvére” (mindkettőt a Koller és Társa Tervező Kft. tervezte) ​ a megrendelők tetszését is maradéktalanul elnyerte, amit az Országos Bírósági Hivatal műszaki főosztályvezetője úgy fogalmazott meg: ritkán születik egy ilyen minőségű épület, amely példaértékű lehet a későbbiekben épülők számára is. Hozzátette, a korábbiaknál már tavaly is nagyságrendekkel több pénz, 4 milliárd forint állt rendelkezésükre ilyen, illetve felújítási célokra, idén és jövőre pedig már 7, milliárdos a keret.

A Debreceni Járásbíróság kivitelezésének a költségvetése azonban – mint azt dr. Kahler Ilona, a Debreceni Törvényszék elnöke elmondta – tíz évvel ezelőtt készült, és ebből az összegből kellett megépíteni a 10 ezer négyzetméteres épületet. A táblabíróság működése alatt tapasztaltakat felhasználva viszont átterveztették a belsejét, így egy 21. századi ügyfélteret alakítottak ki, és a nagyobb látogatottságú perek megtartására a földszinten egy 172 négyzetméter alapterületű dísztárgyaló szolgál majd, ahol akár 200 ember is kényelmesen elfér. A HUNÉP Zrt. által 15 hónap alatt felépített épületben 33 darab 35-40 fős tárgyalóteremben zajlanak majd a perek a jelenlegi 22-vel szemben – tudtuk meg dr. Szurdi Bélától, a járásbíróság elnökétől, aki bemutatta az oktatóteremnek is használható kétszintes könyvtárat is, ahonnan a füves kialakítású tetőtérre nyílik hangulatos kilátás.

Szűcs Gyula, Hunép Zrt. vezérigazgatója kiemelte, viszonylag rövid határidőre, ez év első negyedévére vállalták a kivitelezés befejezését ötmilliós forintos kötbér mellett, amit sikerült teljesíteniük, mert időre megtörtént az épület műszaki átadása. Hozzátette, drága minőségi anyagokat építettek be, így például 130 ezer 992 darab kézi készítésű német tégla borítja a jellegzetes homlokzatot és 5 ezer négyzetméternyi parkettával burkolták a padlót, de ezek biztosítják a tartósságát, így sokáig nem kell költeni a felújításra.

Jelenleg folyik a bútorzat közbeszerzése, amit a következő hónapban az informatikáé követ, és a nyári költözést követően még augusztus 20. előtt szeretnék birtokba venni az új épületet - hangzott el a tájékoztatón.

HBN-ÉP


Debrecen - Az új Debreceni Járásbíróság és a Debreceni Ítélőtábla épületegyüttese a modern Debrecen szimbóluma – fogalmazott a mai sajtótájékoztatón Papp László. Debrecen polgármestere szerint az új épület a várost erősíti azzal, hogy a debreceni igazságszolgáltatás ilyen igényes környezetben tudja végezni egyébként is kitűnő minőségű munkáját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában