Helyi közélet

2015.05.20. 16:25

"Jó gazdái leszünk a képeknek"

Debrecen - Ma déltől láthatja újra együtt a Munkácsy-trilógiát a nagyközönség, bár a nyitáskor még nem kanyarogtak sorok a múzeum előtt.

Debrecen - Ma déltől láthatja újra együtt a Munkácsy-trilógiát a nagyközönség, bár a nyitáskor még nem kanyarogtak sorok a múzeum előtt.Míg az a bizonyos februári Déri Múzeumban tartott sajtótájékoztató, ahol Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter bejelentette a megegyezést a Krisztus Pilátus előttre felszabadult volt és örömteli, addig a szerdai, a trilógia újbóli egyesülése apropóján tartott visszafogottabb, patetikusabb és reménykedéssel teli. - Most, hogy a trilógia a nagyközönség előtt is újra látható, azt hiszem kicsit mindenkinek elszorul a torka, mert ez egy felemelő, már-már spirituális élmény. Hosszú volt az út, nagyon hosszú. Most ott tartunk, hogy a háromból két alkotás, az Ecce homo és a Krisztus Pilátus előtt a magyar nemzet tulajdona, s esélyünk van arra, hogy a Golgotát is meg tudjuk venni - kezdte a sajtótájékoztatót Kósa Lajos, Debrecen fideszes országgyűlési képviselője, hangsúlyozva: a viszontagságok után most olyan körülmények között tudjuk bemutatni az alkotásokat, ahol fel sem merül a képek további sérülése.

- A város életének nagy jelentőségű, történelmi pillanatának részesei lehetünk - vette át a szót Papp László polgármester, aki ígérte, "jó gazdái leszünk" a ránk bízott Munkácsy-képeknek, melyek ugyan külön-külön is értékesek, de együtt jelentenek igazán a nemzet számára is fontos értéket. Hangsúlyozta, a Golgotát meg kell szerezni. - Mindent megteszünk, hogy a trilógia örökre nálunk maradjon - jelentette ki, megköszönve a város polgárai nevében a kormány képviselőinek és az MNB-nek az ügyben tett erőfeszítéseit, kiemelve, milyen jelentős is az értéktár program.

Már vettek más alkotásokat is!

- Ilyen helyzetben nehéz szikáran, szakmaian beszélni egy olyan eseményről, ami messze túlmutat mindezen - fogalmazott Gerhardt Ferenc, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke. Az értéktár programról szólva elmondta, annak célja a történelem viharaiban és más kedvezőtlen körülmények között külföldre került vagy külföldi kézben lévő, a magyar nemzet számára értékes műkincsek megszerzése, hazahozatala és az arra megfelelő intézményben való elhelyezése.

- Nem titok, amikor megalkottuk a programot és azon gondolkodtunk, hol kezdjük a munkát, a Munkácsy-trilógia volt az első gondolatunk. Szerencsére megadatott hozzá az eszköz, amivel tudunk élni. De nem ez a fontos igazán, hanem az emberi akarat, ami ezt a három képet egy pontra hozta, hogy mindazokat, akik ebbe a terembe belépnek, egyfajta örömmel, büszkeséggel és reménnyel töltse el a jövő felé - mondta a Déri Múzeum Munkácsy-termében állva, hozzátéve: külön öröm, hogy Debrecen városának régi vágyát sikerült teljesíteni ezzel.

- Az értéktár program további meglepetésekkel szeretne szolgáltatni Magyarországnak. Nemsokára bemutatjuk mindazokat a műveket, amelyeket szándékunkban áll megvásárolni és némelyik már a birtokunkban is van - jelentette be Gerhardt Ferenc, aki a Golgota megvásárlásával kapcsolatban csak annyit mondott, dolgoznak rajta.

HBN-Sz. Fabók Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában