Helyi közélet

2015.05.14. 13:48

Ismét gyógyul a mérgezett rétisas

Hortobágy - Két héten belül másodjára is megmérgezték a hortobágyi Madárkórházban meggyógyított rétisast.

Hortobágy - Két héten belül másodjára is megmérgezték a hortobágyi Madárkórházban meggyógyított rétisast.A Madárkórház és a Bükki Nemzeti Park szakemberei alighogy elengedték Ároktő közelében a Madárkórházba húsvét vasárnap bekerült hatalmas madarat, máris visszatért a hortobágyi gyógyítóhelyre. A sas akkor már a végét járta, de a kezelések hatására erőre kapott. A megtalálás helyén Ároktőn engedték szabadon két héttel ezelőtt.

Pár napja a nemzeti park munkatársai visszafogták és elhozták a kórházba a réti sast. Kiderült, véralvadás gátló, engedélyezett pocokméreg vette le a lábáról. Ez a hatóanyag bár elméletileg nem megy át másodlagosan a ragadozókba, mégis itt az ellenpélda. Az ellenszer beadását követően sas már túl van az életveszélyen, sőt már kezdi szétszedni a kórtermet, ezért a második elengedés előtt csütörtökön áthelyezték a madárpark nagyröpdéjébe, ahol más sasok társaságában rehabilitálják.

Egymillió forint az értéke

Az, hogy rövid időn belül másodjára is bekerül a madárkórházba egy ragadozómadár, nem példa nélküli: egy éve már megtörtént Bogyóval, egy általuk elengedett másik rétisassal.

A rétisas Európa legnagyobb sasfaja, szárnyának fesztávolsága a 2 és fél métert is elérheti. Fokozottan védett, veszélyeztetett faj, hazai állománya mintegy 230 pár, eszmei értéke egymillió forint. A szándékos mérgezések során az utóbbi 10 évben több, mint 100 réti és parlagi sas pusztult el hazánkban.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában