Helyi közélet

2015.05.08. 17:31

Dobogón a felderítésben

Debrecen - Számos beszámoló kapott helyet a 13 napirendi pont között, így a közbiztonságot elemző is.

Debrecen - Számos beszámoló kapott helyet a 13 napirendi pont között, így a közbiztonságot elemző is.– A megye közbiztonságának szilárdításához, a folyamatosan javuló eredményekhez nagyban hozzájárult az önök segítsége, amit ezúton köszönök meg – hallhattuk Gyurosovics József dandártábornokot, megyei rendőrkapitányt a megyei önkormányzat közgyűlése soros ülésén pénteken. A vezető úgy értékelte a 2014-es év közbiztonsági helyzetét, hogy a kitűzött célokat megvalósították: javult a települések közbiztonsága, kevesebb volt a bűncselekmény, a kistelepülések és külterületek rendjét, valamint az állampolgárok szubjektív közbiztonságérzetét leginkább befolyásoló jogsértések ellen eredményesen léptek fel.

Jó az irány

22013-ban 15682, 2014-ben 13318 regisztrált bűncselekmény kapcsán folyt rendőri eljárás a megyében. A legnagyobb változás Püspökladányban történt, ahol ez a szám 1127-ről 747-re csökkent; azt követte Hajdúböszörmény, ahol 772 helyett tavaly 534-re csökkent – tudtuk meg. Ezen bűncselekmények 100 ezer lakosra vetített aránya 2468, amellyel a rendőr-főkapitányságok között – bűnügyi fertőzöttséget illetően – a 16. helyen állunk. A kiemelten kezelt bűnesetek száma is csökkent tavalyhoz képest 10218-ról 8075-re. A dandártábornok elmondta, hogy amikor ide érkezett, az első hónapban 9 rablás volt a megyében, szinte 3-4 naponta. Véleménye szerint az emberölés után ez a legsúlyosabb kategória, ezért is örül, hogy nemcsak az eset lett kevesebb, hanem az eredményesség növekedett: 85 százalékos az elfogási eredményességük. A közterületek rendjéhez kapcsolódva megtudtuk, hogy 2013-ban az országos rendőr-főkapitány 5 megyét érintő intézkedési tervet hagyott jóvá (5/24), amit Hajdú-Biharban is végrehajtottak: 24 órás rendőri jelenlétet vezettek be Debrecenben, Hajdúdorogon és Hajdúsámsonban. A program célja volt megtudni, melyik település mekkora jelenlétet igényel. Mára az ország teljes területére kiterjed a kezdeményezés (19/24), tehát sikerként könyvelték el. Megyénk a nyomozati eredményességet illetően dobogós helyen áll országos szinten – hallhattuk. A képviselők a beszámolót 6 tartózkodás mellett elfogadták, és Pajna Zoltán elnök elmondta, hogy elismerésük és megbecsülésük jeleként zászlószalagot ajándékoznak a főkapitányságnak – a szalagot ünnepélyes keretek között fel is tűzték a kapitányság zászlójára. Megyénk baleseti helyzetét is elemezték a közgyűlésen, amiről később számolunk be.

HBN-Barak Beáta


Kevesebb álláskereső

Az utóbbi két évben csökkent a regisztrált álláskeresők száma, 35-37 ezer fő között alakul (2009-ben 54 ezer is volt ez a szám) – tájékoztatott dr. Mező Barna, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója a megye munkaerő-piaci helyzetét bemutató előterjesztés során. Kimondható, hogy a közfoglalkoztatás jótékony hatása számokban is mérhető, ugyanis 15-16 ezer fő köszönheti ennek a munkáját, illetve ötezren a munkaerőpiac pezsdülése okén dolgozhatnak – mondta. Kiemelte, hogy a náluk regisztrált pályakezdők száma ötezer körül van; őket is különösen segítik.​


Debrecen - A Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat Közgyűlése 2015. május 8-án elfogadta Dr. Gyurosovics József r. dandártábornok beszámolóját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában