Helyi közélet

2015.05.12. 20:17

Álmosdon ég a Roma-Láng

Álmosd, Bagamér - Az egyesület tagjai javarészt diplomás roma fiatalok.

Álmosd, Bagamér - Az egyesület tagjai javarészt diplomás roma fiatalok.

A Roma–Láng Egyesület 9 éve működik. Oláhné Balogh Tímea, az alapító és vezető, pislákoló lángocskából kitartó munkával, hatalmas lánggal égő „tábortüzet” varázsolt a faluba.

A Bagamérból származó lány előbb óvónői diplomát szerzett, majd elvégezte a Debreceni Egyetem szociálpolitikai szakát. Óvónői diplomával a zsebében haza várták, s munkát adtak neki. Az éppen akkor alakult gyermekjóléti szolgálatot bízták rá, amelyhez fontos a szociálpolitikában való jártasság, így került vissza az iskolapadba. Akkoriban Bagamérban sok roma gyerek követte a példáját, s szerzett szakmát, diplomát, szintén a faluvezetők inspirálására. Diplomamunkájában a nonprofit szektort és az önkormányzati szektort hasonlította össze. A gyűjtőmunka során olyan ismeretanyaggal gazdagodott, amelyet mindenképpen szeretett volna hasznosítani. Így jött létre a Roma-Láng Egyesület, amelynek tagjai javarészt diplomás roma fiatalok. Apró lépésekkel haladtak előre. Pályázatokat adtak be, egyik projekt generálta a másikat, s egyre nagyobb dolgokba vágták a fejszét.

Álmosdra került a Tanoda

Mára önálló épületben működik a Kölcsey Tanoda. A júniusban záródó projektben 25 általános iskolás és 6 középiskolás gyermek egyénre szabott fejlesztése zajlik. A programban résztvevő gyerekek a délutánokat a tanodában töltik. Tímeán – ő a projektvezető – kívül 5 felnőtt foglalkozik a diákokkal.



Portörőné Balogh Ibolya híd az álmosdi általános iskola és az egyesület között, univerzális ember – jellemzi csapata tagjait Tímea.

Gáborné Kárpáti Betti minden gyermek anyja, Pontáné Bujdosó Noémi mentor, mindemellett az egyesület „notesza”. Saláta Csilla és Fodor József tanárok nagy türelemmel és kitartással végzik a délutáni szaktárgyi felzárkóztatást. A tanulási időn túl jut idő szabadidős tevékenységre, kirándulásra, sportra, színház- és mozi látogatásra is, s mindezt ingyen vehetik igénybe a projektben résztvevői.

Délelőttönként kiadják a termeket, felnőttképzéseket szerveznek, ezek bevételéből fedezik a villanyszámlát, a fűtést a hatalmas cserépkályhákkal oldják meg. Nincs megállás, a Tanoda működéséért újabb és újabb dolgokat kell kitalálni. Sok-sok sikeres program között akadt olyan is, amely nem hozta a várt eredményt. Roma asszonyoknak (16 fő) dajkaképzést szerveztek. Hat hónapig ültek az iskolapadban, munkát azonban egyik sem kapott. A környező települések egyike sem karolta fel ezt a programot. Nem a beleölt munkát sajnálja Tímea, hanem az asszonyokat, akik reménykedtek, hogy legalább néhány hónapig ők is dolgozó nők lehetnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában