Helyi közélet

2015.05.30. 15:20

Aki keres, az tényleg találhat

Debrecen - A dolgozni vágyóknak jó esélyük lehet ideális munkát találni.

Debrecen - A dolgozni vágyóknak jó esélyük lehet ideális munkát találni.

Mintegy ötven kiállító részvételével nyílt meg pénteken a Debreceni Állásbörze.

Mindenki tudjon dolgozni

– Több olyan iparág képviselői telepedtek meg Debrecenben (például élelmiszeripar, szolgáltatóipar, egészségipar), amelyek lehetőséget teremtenek arra, hogy sok ember találjon magának munkát. Polgármesterként többször is elmondtam, legfontosabb célkitűzésem, hogy a városban egy olyan gazdaság jöjjön létre, amelyben mindenkinek lehet esélye dolgozni – fogalmazott a megnyitón Papp László, a cívisváros első embere. Hozzátette, bízik benne, hogy a város legújabb gazdasági stratégiája révén az itteni cégek tovább tudnak bővülni, és hogy több új vállalat is megtalálja majd a helyét a hajdúsági megyeszékhelyen.

Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal főigazgatója arra világított rá a foglalkoztatás kérdésköre kapcsán, hogy sok esetben az emberek nincsenek tisztában azzal, pontosan milyen munkát is szeretnének végezni, ezáltal azt sem tudják, a vállalkozások milyen állásokat is kínálnak. Elmondta, a hivatal adatbázisában jelenleg hatszáz üres álláshely várja, hogy betöltsék azokat.

A fiatalok kapcsán pedig említést tett az Ifjúsági Garancia Programról, amelynek lényege, hogy azon 15–25 év közötti fiatalok számára, akik se nem tanulnak, se nem dolgoznak, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat négy hónapon belül valamilyen konkrét lehetőséget ajánl fel az elhelyezkedésre, a munkatapasztalat-szerzésre vagy a tanulásra.

Nehéznek látják a helyzetet

A megnyitón az is elhangzott, ezen az eseményen nemcsak a fiatalok tájékozódhatnak a munkalehetőségekről, hanem idősebbek is (szemben az egyetem hagyományos állásbörzéjével, ahol inkább az ifjabbak találhatják meg számításukat). Ennek ellenére leginkább az ifjabb korosztály tagjai nézelődtek a standoknál. – Műszaki egyetemet végeztem, és sajnos még nincs meg a nyelvvizsgám, és úgy látom, enélkül kevés lehetősége van az embernek – fogalmazott András, aki elárulta, dolgozott már sok helyen, de egyelőre nem tudja, milyen lenne számára az ideális állás, igaz, a szakmáján belül (műszaki menedzser) még nem próbálta ki magát.

– Szívesebben dolgoznék itthon, ha van rá esély, de ha nincs más, akkor mennék tovább, igen. Igaz, még kicsit odébb van, hogy végezzek – válaszolta Álmos, mikor megkérdeztük tőle, elköltözne-e, ha itt nem talál munkát a leendő szakmáján belül. – Sok ismerősöm, akiknek versenyképes papírjaik vannak, szintén ott tart, hogy keresi a helyét – tette még hozzá.

Kornél – aki logisztikusként frissen végzett el egy OKJ-s képzést – viszont kicsivel optimistábban nyilatkozott, szerinte aki akar, annak van módja elhelyezkedni. Ő is abban bízott, hogy nyáron már dolgozni fog.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában