Helyi közélet

2015.05.22. 13:09

A főszerepben: az író

Debrecen - Tóth-Máthé Miklós eddigi pályafutásának egyfajta összegzését nyújtja A pap fia című kötet.

Debrecen - Tóth-Máthé Miklós eddigi pályafutásának egyfajta összegzését nyújtja A pap fia című kötet.

Folyamatosan meglévő, időszakos és leendő olvasóit is köszöntötte Tóth-Máthé Miklós szerdán, a DAB-székházban rendezett könyvbemutatóján. A pap fia című, sorban harminchetedik kötete apropóján Arany Lajos művészeti író beszélgetett a szerzővel.

A novellista, a drámaíró

Arany kifejtette, bár a kritikusok Tóth-Máthé kapcsán nem szeretnek fejlődésről beszélni, meglátása szerint az igazi művészek különben sem fejlődnek, inkább csak látókörük szélesbedik. Munkássága például sokat köszönhet annak, hogy fiatalon színészként tevékenykedett, s ezt követően döntött úgy, inkább az írást választja fő foglalkozásául.

Arany Lajos szerint Tóth-Máthé Miklós legfontosabb munkái a tárcanovellák és novellák, s ezzel a beszélgetés főszereplője egyetértett, mint ahogyan arra a felvetésre is bólogatott, hogy a tárcanovella egy igen fontos zsurnaliszta műfaj, amellyel sajnos egyre inkább csak könyvek, s nem újságok lapjain találkozhatunk.

– A novella a dráma kisöccse – fogalmazott az alkotó, aki nem egy drámát írt, többet színpadra is állítottak az évek során (talán az egyik legismertebb egyszemélyes darabja, az Én, Károli Gáspár, amelyben az író nemrégiben elhunyt barátja, Kóti Árpád formálta meg a címszereplőt).



A színész, a költő

Tóth-Máthé egyébként sosem tagadta, hogy színészként is kipróbálta magát (sőt, névjegykártyáján ez a mai napig fel van tüntetve), s fiatalon nem szerette, hogy elsősorban külső jegyek alapján mindenki Adyhoz hasonlította őt. Annak viszont örült, hogy emiatt kénytelen-kelletlen megismerkedett egyik legnagyobb költőnk életművével, emellett pedig Gárdonyi Gézát, Móricz Zsigmondot említette ihlető forrásként. Arany Lajos rámutatott, Tóth-Máthé Miklós művei leginkább önéletrajzi ihletettségűek (a friss kötet címe is erre utal), ráadásul a szatirikus humor sem áll tőle távol, ugyanakkor történelmi, bibliai témákkal is szívesen foglalkozik. – Arra azért mindig vigyáztam, hogy senkit se utánozzak, hagytam, hogy előtörjön belőlem a saját hangom – jegyezte meg.

A pap fia az eddigi pálya egyfajta összegzése, s ennek okán versek is szerepelnek benne. Arany Lajos efelől érdeklődött.

Enikő, szeretett feleségem sokszor kérdezte tőlem, miért nem írok verseket, amivel leginkább az Adyval való összehasonlítás miatt nem próbálkoztam – vallotta be Tóth-Máthé Miklós, s elárulta, élete legtragikusabb időszakában (felesége halála után) érezte azt, más módon nem tudja kifejezni, mit érez, csakis poétikus formában.

– Sok nő volt az életemben, de belülről igazán csak Enikő tudott megérinteni. Már több mint tíz esztendeje, hogy itt hagyott, de még mindig érzem a segítségét, tudom, hogy velem van. Egyedül azt sajnálom, hogy a sikert éppen azzal nem tudom megosztani, aki a legtöbbet adta ahhoz, hogy idáig jussak – tette még hozzá.

HBN–VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában