Helyi közélet

2015.05.11. 08:06

A „család” két keréken segít

Debrecen - A rászorulók támogatását célozza a Debrecen Bike Maffia tevékenysége.

Debrecen - A rászorulók támogatását célozza a Debrecen Bike Maffia tevékenysége.Április végén hivatalosan is megalakult a Debrecen Bike Maffia (DBM). A szervezet a Budapest Bike Maffia (BBM) mintájára jött létre, s célkitűzéseik is egyezőek: adományokat gyűjtenek a rászorulóknak, s azokat biciklivel juttatják el nekik. A lényeg, hogy a szociális munka elemeit ötvözik az önkéntességgel, az adományozással, a kerékpározással.

A budapesti szál

A mintaadó, vagyis a Budapest Bike Maffia 2011 karácsonyán alakult. Havasi Zoltán, a BBM vezetője erről annyit mondott, néhányan azon gondolkodtak, mit kellene csinálniuk szenteste: jó lenne enni és persze bringázni. Mivel előbbi az ünnepek miatt már amúgy is mindig adott, így ezt inkább átfordították, s másoknak is lehetőséget nyújtottak arra, hogy ételhez jussanak. Mindez annyira jól sikerült, hogy végül keretet is adtak ötleteiknek. Mára több száz önkéntessel dolgoznak, az aktív mag is harminc-negyven fős. – Az elnevezést a sztereotípiák leküzdése miatt választottuk: a maffia szónak negatív a felhangja, nekünk pedig pozitív céljaink vannak. A légkör viszont abszolút családias – fogalmazott Havasi Zoltán.

A fiatalok megszólítása

Damu Richárd, a DBM vezetője elárulta, egy, a Mol Alapítvány által kiírt pályázat vezetett oda, hogy végül megalakult a Debrecen Bike Maffia – eddig két terepszemlét tartottak, s április végén háromnapos minifesztivál keretében vittek ételt a rászorulóknak. Törekvéseik egyébként a fővárosiakéhoz hasonlóak, azzal a különbséggel, hogy a cívisvárosban „rejtettebben” vannak jelen a hajléktalanok, nincsenek például olyan aluljárók, ahol nagy számban lehetne őket megtalálni. Remélik, tevékenységükkel ők is példát tudnak mutatni, motiválhatják további vidéki sejtek létrehozását. – A fiatalokat, az underground szubkultúrák tagjait kívánjuk megszólítani, rávenni őket arra, hogy aktívan vegyenek részt társadalmi problémák leküzdésében, segítsék a szegényebb rétegeket – mondta Damu Richárd, aki arról is beszélt, hogy már most több egyesület támogatja őket (Kontra Projekt, Szociális Hallgatók Öntevékeny Szerveződése, Magyar Kerékpáros Klub helyi szervezete), illetve a ReFoMixszel is felvették a kapcsolatot, hogy könnyebben elérhessék a fedél nélkülieket. – Fontos, hogy érzékenyítsük az embereket, ebben a szellemben nőjenek fel, s ezt majd a gyerekeik is átvehessék – tette hozzá Havasi Zoltán, aki kiemelte, nem akarják, hogy még nagyobbá nőjön a szervezet, kisebb csoportok alakítása a lényeg, hogy ne tűnjön el, ne cserélődjön ki az aktív tagság.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában