Helyi közélet

2015.04.24. 13:31

Versenyhátrányba kerülhetnek a baromfitermékek

Debrecen - A Baromfi Termék Tanács értetlenül áll Varga Mihályék javaslata előtt.

Debrecen - A Baromfi Termék Tanács értetlenül áll Varga Mihályék javaslata előtt.Nincs szakmai indoka annak a kormányzati javaslatnak, amely szerint a sertés tőkehús általános forgalmi adója (áfa) 5 százalékra csökkenne 2016 januárjától, miközben a baromfitermékek áfakulcsa 27 százalékos maradna – állítja a Baromfi Termék Tanács (BTT).

Hátrányba hozná

Mivel a sertés- és a baromfihúsok egymást helyettesítő termékeknek számítanak, az egyoldalú adómérséklés a baromfitermékeket komoly versenyhátrányba hozná, ez pedig jelentősen rontaná az ágazati szereplők jövedelmezőségét és munkahelyeket sodorna veszélybe. A BTT arra kéri a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor kezelje azonos mércével a sertés- és a baromfiszektort. Komoly versenyhátrányt teremtene a baromfipiaci szereplők számára és ágazati munkahelyeket sodorna veszélybe, ha a kormány – egyoldalú lépésként – a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentené a sertés tőkehús áfáját, miközben a baromfitermékekre továbbra is 27 százalékos áfa maradna érvényben – nyomatékosítja közleményében a BTT. Mint ismert, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a sertés tőkehúsra 2016-tól 5 százalékos áfakulcs bevezetését javasolja a kormánynak.

Tönkremennek

A baromfiágazat a hazai hústermelés 53 százalékát adja, a hazai fogyasztásban pedig – 32 kilogrammos egy főre jutó éves mennyiséggel – a baromfihúsok állnak az első helyen, míg az egy főre eső éves sertéshús-fogyasztás csak 28 kiló. A jelenlegi diszkriminatív javaslat a fogyasztásban vezető baromfitermékek indokolatlan fogyasztás-csökkenését idézheti elő, hiszen a 22 százalékpontos árkülönbség költség oldalról kigazdálkodhatatlan, így ágazati vállalkozásokat lehetetleníthet el – véli a BTT. Szerintük az áfaszabályozásban nem lehet különbséget tenni a húsokk között. Ezért arra kérik a kormányt, hogy a tervezett áfacsökkentéskor a sertés- és a baromfiszektort azonos mércével kezelje.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában