Helyi közélet

2015.04.02. 08:39

„Szívvel kell megérteni”

Debrecen – Blaskó Sándor szobrászművészt nem zavarja a szakma mellőzöttsége.

Debrecen – Blaskó Sándor szobrászművészt nem zavarja a szakma mellőzöttsége.

„A csendből élni” címmel mutatták be Blaskó Sándor szobrászművész tárlatát a Belvárosi Galériában. A megnyitót követő napokban, március 18-án a Debreceni Művelődési Központ beszélgetést szervezett az alkotóval, aki komolyan és hosszan taglalta, hogyan ítéli meg saját művészetét, milyennek látja a mai világot.

Magunkba kellene nézni

„Öt évet töltöttem el a budapesti képzőművészeti iskolában, s nem éreztem jól magam. Később, miután tanárnak álltam, tankönyvekben rátaláltam a népművészeti motívumokra, amelyek révén új világ nyílt ki előttem, s a Kárpát-medencei ábrázolóművészet irányába fordultam” – mondta Blaskó, aki állandóan és tudatosan keresi a témáit, s azokból igyekszik lenyomatokat készíteni, de mellette sokat merített Csontváry Kosztka Tivadar munkásságából is. Vallja, a világ lezüllött, az emberek boldogtalanok, elszakadtak a hagyományoktól: nagy a baj, de mindez abból a szempontból nem probléma, hogy e pofonok biztosan észhez fognak minket téríteni.



„Az emberek mindig Istent szidják, ha gondjuk van, pedig inkább magukba kellene nézniük” – figyelmeztetett.

Nem hajszolja a sikert

A beszélgetést vezető Gyöngy Péter művelődésszervező a sikerességről is kérdezte a szobrászt. „Nem zavar a szakma mellőzöttsége, nem méltó hozzám a siker hajszolása, rossz úton járnék, ha ez érdekelne” – árulta el. Kiállításának vezérgondolatával („Egy műalkotás elvezethet a csendhez. Az olyan alkotás, melynek gyökere az egyetlen ősképből, ősemlékezetből ered, valójában a csendből csendül, és a csendben csendesedik el.”) kapcsolatban azt állapította meg Blaskó Sándor, hogy a csend megtalálása igazán csak a természetben lehetséges, ahol az ész helyett a szívvel kell megérteni a jelenségeket.

Az alkotó az ifjabb nemzedékről is szólt: „A fiatalok azért nem értik meg ezen műveket, mert le vannak szoktatva e világkép látásmódjáról. A kisgyermekektől viszont érdemes tanulni, hiszen bennük még ott rejlik a tisztaság.”

HBN-VÉZS


Blaskó Sándor kiállítása április 2-án, csütörtökön még megtekinthető a Belvárosi Galériában (Debrecen, Kossuth u. 1.).


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában