Helyi közélet

2015.04.15. 07:39

Őshonos állatok előtérben

Debrecen - Egy készülő törvénytervezethez gyűjtöttek helyi tapasztalatokat.

Debrecen - Egy készülő törvénytervezethez gyűjtöttek helyi tapasztalatokat.A város történelmi múltjából következően is jelentősen kötődik az agráriumhoz, hiszen nagyon fontos és értékes termőterület centrumában helyezkedik el - mondta dr. Papp László polgármester az Őshonos Haszonállat Génerőforrás Tanács keddi kihelyezett ülésén. Hozzátette, a 2020-ig tartó uniós ciklusban a mezőgazdaság és az élelmiszeripar stratégiai ágazatnak számít a város gazdaságfejlesztési programjában is.

Kiemelten a mangalica

A polgármester megemlített, hogy büszkén tekintenek arra a munkára, ami immár négy évtizede folyik az agráregyetemen az őshonos haszonállatok fenntartásáért. Így például a mangalica már-már debreceni terméknek számít, amiben jelentős szerepet játszik a tanács elnöke, aki egyben az agár egyetemen helyet kapott Mangalica Tenyésztők Országos Egyesületének is az elnöke. Másrészről a mangalicahús és szalonna fontos alapanyaga a hagyományos debreceni páros kolbásznak, melynek már folyamatban van a hungarikummá nyilvánítása, és az április 30-ai közgyűlésen feláll az a gasztronómiai bizottság, amely ezt a folyamatot, illetve minőségi előírások betartását felügyeli.

Négyféle páros

Hogy holt tart a hungarikummá nyilvánítási eljárás, arról Mazsú János tanácsnok számolt be a kihelyezett ülés résztvevőinek. Elmondta, sokféle, sajnos rossz minőségű páros kolbász is található a piacon, ezért a régi recepteket összegyűjtve négyféle változatot terjesztettek be a bíráló bizottság elé a város hagyományos húsipara újraszervezésnek az indokával. Ezek: a marhahúsos, a kóser változat, a mangalica és marhahúsos (az a sztenderd), valamint a prémium kategóriás hússertéses, amely a két világháború között volt kedvelt. Először helyi érték, majd a megyei értéktár része lett, és remélhetőleg április 23-án a nemzeti értéktár részévé válik a debreceni páros. Ennek reményében kéri a város, hogy augusztusban vagy szeptemberben itt tartsa ülését a hungarikum nagybizottság, amely akkor be is jelenthetné a hungarikummá nyilvánítást - ismertette a tanácsnok.

Törvényelőkészítéshez

Az Őshonos Haszonállatok Génerőforrás Tanács a nevének megfelelően ezen állatfajokkal kapcsolatos döntés előkészítésben vesz részt véleményező és javaslattevő testületként. Mint azt dr. Komlósi István dékán, az agrártudományi központ főigazgatója elmondta, több őshonos állatfajta, így a magyar szürke marha, a mangalica és a magyar rackajuh génmegőrzése is kapcsolódik Debrecenhez. Az 1975-ben elkezdett kutatások eredményét áttekintve készíti el állásfoglalását a tanács az ezeket az állatokat érintő törvény előkészítéséhez.

HBN-ÉP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában