Helyi közélet

2015.04.27. 10:34

Okostokot a telefon mögé

Plusz szenzorokkal egészítené ki az okostelefonokat a magyar fejlesztésű okostok.

Plusz szenzorokkal egészítené ki az okostelefonokat a magyar fejlesztésű okostok.

A Moscase névre hallgató eszköz a szívritmus, véroxigén, testhőmérséklet és impedancia mérésére is alkalmas, sőt a tervek szerint akár e-papír kijelzővel vagy alkoholszondával is kiegészíthető lesz.

Az okostelefonok fejlődése egy ideje javarészt kimerül a specifikációk számháborújában, a készülékek utóbbi években stagnáló trendjét csak egy-egy ívelt kijelző vagy új szenzor töri meg - egy magyar fejlesztőcsapat azonban a gyártók elébe vágna és egy okos telefontokkal egy sor érzékelővel egészítené ki az okostelefonokat. Az egyelőre prototípus fázisban lévő, Moscase névre hallgató, moduláris tok első körben az iPhone 6, illetve 6 plus készülékeket veszi célba - a készítők szerint azonban ha utóbbiaknál sikeresnek bizonyul, az androidos eszközökre is megkezdik a fejlesztést.

Hő- és streszszintmérő

Maga az eszköz, egyébként egy elektronikával kibélelt, érzékelőkkel felszerelt bumper, azaz a telefonra pattintható keret, amelybe különböző funkcionalitást kínáló hátlapi panelek illeszthetők. A Moscase-hez természetesen egy ingyenes alkalmazás is tartozik, amellyel követhetők a szenzorok adatai. A keret tetején egy az optikai érzékelő található - ez az okosórákból, esetleg a Samsung csúcstelefonjaiból lehet ismerős - amellyel a pulzus mellett a vér oxigénszaturációja is mérhető. Ugyancsak az eszköz felső élére került egy hőszenzor, ez elsősorban a testhőmérséklet vizsgálatát szolgálja, de a fejlesztők szerint bármilyen 0 és 100 Celsius fok közötti hőforrás mérhető vele. A kütyü legérdekesebb része a két oldalán húzódó egy-egy impedanciaérzékelő-sáv, amellyel az okostelefon a felhasználó bőrének ellenállását képes mérni, ebből pedig olyan biometrikus adatokat tud becsülni, mint a stressz szintje és testzsírszázalék.

Ehhez a bumperhez csatlakoznak majd a plusz képességeket kínáló hátlapok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában