Helyi közélet

2015.04.28. 13:40

Nagyra törő terveket „szövögetnek”

Debrecen - Számos fejlesztésre számíthatnak a debreceniek a következő öt évben.

Debrecen - Számos fejlesztésre számíthatnak a debreceniek a következő öt évben.A tervek szerint 2020-ig kiemelt szerepet kap a város gazdaságának erősítése. Ennek része lesz például a Határ úti ipari park, a repülőtér környékének, illetve a 4-es főút melletti egykori GÖCS területének a fejlesztése – fejtette ki a polgármester. Hozzátette, utóbbi keretében javítanának a Júlia telep megközelítésén.

Foglalkoztatási paktum

– A foglalkoztatás bővítése nélkül a gazdaság fejlesztése nem elképzelhető – jelentette ki dr. Papp László. Hangsúlyozta: a kormány úgy állapodott meg az Európai Unióval, hogy a megyei jogú városoknak és a megyéknek úgynevezett foglalkoztatási paktumokat kell kötniük a helyi foglalkoztatókkal. A legnagyobb vidéki városként 3,6 milliárd forint áll majd Debrecen rendelkezésére ilyen célokra, amelyből például szakképzési programokat tudnak finanszírozni, illetve bér és járulék támogatásra is lesz lehetőség. Debrecenben jelenleg 8-9 százalékos a munkanélküliség, mely országos összehasonlításban a középmezőnybe helyezi a várost. A Dunántúl egyes részein ehhez képest csak 3-4 százalék ez a ráta. – A cél, hogy nálunk is ilyen szintet érjünk el és, hogy 2020-ra mindenki aki akar dolgozni, találjon munkát – mondta a polgármester. Mint fogalmazott, szerencsére az utóbbi időben egyre több cég növeli a dolgozók számát a városban. Főleg a nyomda és az élelmiszeripar területén számíthatunk a közeljövőbe erre – tette hozzá.

Kiegyenlíteni a különbségeket

Az önkormányzati vezető arról is beszámolt, hogy a következő öt évben 20 milliárd forint jut majd városfejlesztésre. Elmondta: mivel Debrecen egyes részei jóval fejlettebbek mint más területek, 2020-ra jelentősen csökkentenék a különbségeket. A beruházások nagyrészét ezért az elmaradottabb déli, délkeleti városrészekbe fogják koncentrálni. Például megoldják az ottani csapadékvíz elvezetési problémákat és további kerékpárutakat alakítanak ki, főleg arra. Jelentős előrelépést szeretnének elérni a kertségi utak aszfaltozásában. A lakótelepeken felújítanák a járdákat, a belső utakat, a játszótereket, illetve új parkokat is kialakítanának. A belvárosba és a kertségekbe több száz köztéri kamerát helyeznének ki. Sor kerül a Zenede felújítására is. Az állatkertre és a vidámparkra 1,2 milliárdot költenének – számolt be az elképzelésekről dr. Papp László.

Arról is beszélt, hogy megépítenék a nyugati kiskörút harmadik részét is és számos kereszteződést korszerűsítenének.

HBN-Orosz Csaba


Elkészült Debrecen településfejlesztési programja. A hajdú-bihari megyeszékhely 2020-ig 43,32 milliárd forintot fordít innovációs gazdasági, foglalkoztatási és városfejlesztésre, a közlekedésre és a közszolgáltatásokra, továbbá a helyi identitást erősítő programokra - közölte a város polgármestere kedden sajtótájékoztatón.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában