Helyi közélet

2015.04.20. 08:01

Mire számítanak a befektetők?

Debrecen - A megkérdezettek ebben az évben meglehetősen egységes álláspontot képviselnek.

Debrecen - A megkérdezettek ebben az évben meglehetősen egységes álláspontot képviselnek.

Alapvetően optimisták az idei kilátásokat illetően a hazai intézményi befektetők, a fejlett és a feltörekvő piacokon egyaránt emelkedésre számítanak.

Jegybanki háttér

A kedvező hangulatot a jegybankok is támogatják, hiszen legkorábban a második félévben valószínűsítik a Fed kamatemelését, míg a Magyar Nemzeti Bank részéről egész évben folytatódhat a laza monetáris politika. A kőolajra vonatkozóan pedig meredekerősödést várnak az év során a szakemberek – derül ki a K&H Alapkezelő intézményi befektetők körében végzett felméréséből. A megkérdezett közel félszáz befektető a legfontosabb makrogazdasági adatok és események alakulásával kapcsolatban idén meglehetősen egységes állásponton van.

Visszakerülünk?

Alapvetően kedvező hangulatra számítanak az idei évet illetően a megkérdezett befektetők, és a feltörekvő és a fejlett piacokon egyaránt a tavaly év végéhez képest magasabb árfolyamokat feltételeznek idén év végére. A pozitív hangulat a hazai tőzsdére és kötvénypiacra is átragadhat, igaz, ez utóbbi esetében már lényegi változást nem, csupán kisebb hozamcsökkenést valószínűsítenek. A szakemberek a magyar államadósság minősítésével kapcsolatban is kedvezően nyilatkoztak, hiszen meglátásuk szerint már a második félévben számítani lehet arra, hogy legalább egy hitelminősítőnél visszakerül Magyarország a befektetési kategóriába.

HBN

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában