Helyi közélet

2015.04.28. 19:46

Mi történt a tölggyel?

Debrecen - A védett korhadéklakó rovarok miatt a Nagyerdőbe szállították át a letört hatalmas faágat.

Debrecen - A védett korhadéklakó rovarok miatt a Nagyerdőbe szállították át a letört hatalmas faágat.Teljesen tönkretette az április 1-jén a városon végigsöprő porvihar és azt követő zivatar a Böszörményi út és a Békessy Béla utca találkozásánál, az OMV telkén található, táblával is jelzett, hatalmas védett fát. A már korábban száradásnak indult öreg tölgy egyik, több mázsás ága a viharos szélben a telket védő vaskerítésre, onnan pedig a mellette húzódó gyalogösvényre zuhant. Szerencsére akkor senki sem járt arra.

A hatalmas súlytól a vaskerítés úgy roggyant meg, hajlott össze, mintha papírból készült volna. A vihar után a letört nagyobb részeket a tűzoltók motoros fűrésszel összedarabolták és kicsit arrébb tették az úttól. Aztán bő két hétig nem történt ott semmi érdemi. A környéken lakók azt pletykálták, hogy azért késlekednek a rendrakással az illetékeset, mert állítólag a fában élő hőscincérek megmentésén, elköltöztetésén vitatkoznak a szakemberek.

Közben a fa darabjai fogyatkozni kezdtek. Előbb a levágott vastagabb ágakból tűnt el néhány, majd 24-én, sárga mellényes közmunkások szedték össze a vékonyabb gallyakat, a háncsot. Az öreg tölgy elszáradt torzója most is a földben van.

A Nagyerdőbe vitték

A Napló kérdésére a polgármesteri hivatal azt válaszolta, hogy a vihart követően megrendelték a leszakadt faágak összeszedését. Előtte azonban, mivel védett fáról van szó, – és ez az önkormányzat tulajdona – szakértő bevonásával vizsgálták, hogy a fában találhatók-e védett fajok egyedei (például kishőscincér, nagyhőscincér). Kiderült, hogy a fa a korhadéklakó rovarok optimális élőhelye lehet, ezért a Nagyerdő területére került. Az öreg tölgy jelenleg még a területen lévő maradványait is oda fogják szállíttatni – adta hírül a városháza illetékese.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában