Helyi közélet

2015.04.22. 09:40

Kutyabüntetés a tóparton

Debrecen - Homlokegyenest mást állít a kutyás lány, illetve a közterület-felügyelet.

Debrecen - Homlokegyenest mást állít a kutyás lány, illetve a közterület-felügyelet.

Néhány napja kellemetlen meglepetés érte Iratosy Ivettet a Békás-tónál. A festőien szép környezetben a fiatal lányról, testvéréréről és kutyájáról szerkesztőségünk profi fotósa képsorozatot készített. A jó hangulatú fotózásnak egy közterület-felügyelő vetett véget, aki ötezer forintos csekket adott a lánynak azért, mert egyrészt a német juhászkutya nyakában nem volt póráz, másrészt, szerinte elkóborolt tőle a kutyája. Ivett ezzel szemben azt mondja, hogy az egyébként nagyon szelíd kutya folyamatosan, közvetlenül mellette volt. Amikor a büntetést kapta a tíz éves eb éppen be akart menni a vízbe, amit nem engedett neki, ezért kézzel fogta vissza.

Muszáj a póráz

Tőzsér Gyula, a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője az esettel kapcsolatban lapunknak azt mondta, hogy a jogszabály szerint a kutyán közterületen póráznak kell lennie, így nem kóborolhat el. A kutya ellenkező esetben például odamehet egy olyan két-három éves gyerekhez is, aki nem tudja, hogy nem szabad a kutya felé csapkodni, amit az támadásnak vélhet. Ráadásul a felnőttek számára csak kicsi kutya egy kisgyerekhez mérten nagyon nagy. Ezért az félelmet kelthet benne, még akkor is, ha az eb nagyon szelíd – tette hozzá az illetékes.



Ennek ellenére csak akkor szoktak a felügyelők büntetni, ha a kutya több méterre elhagyja a gazdát, vagyis elkóborol.

Fotó van róla

– Jelen helyzetben olyan fotóval rendelkezünk, amelyen az látható, hogy a lánytól legalább 15 méterre van a kutya, így jogszerű intézkedés történt – állította a közterület-felügyelet illetékese.

Tőzsér Gyula arról is beszámolt, hogy az, aki a csekk átadásakor aláírja a helyszíni bírság kiszabásáról szóló nyomtatványt, elismeri a büntetés jogosságát. (A lány ezt nem tudta, és szignálta a dokumentumot.) Amennyiben valaki nem ért egyet a büntetéssel, 30 napon belül kérheti a helyszíni bírság felülvizsgálatát a közterület-felügyelettől. Amennyiben elutasítják a kérelmet és nem fizet az illető, közérdekű munkával ledolgozhatja az összeget. Ha nem jelenik meg a munkán, elzárásra ítéli a bíróság.

Iratosy Ivett ennek ellenére kitart azon álláspontja mellett, hogy nem sértette meg a szabályokat. Szerinte kutyája folyamatosan mellette tartózkodott a tó parton. Ezért panasszal akar élni a büntetés ellen.

HBN–OCS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában