Helyi közélet

2015.04.07. 17:21

Kilencvenmillió ragadt bent

Darvas, Furta - Nem tőzsdézett, csak bankba tette a pénzt a két bajba jutott önkormányzat.

Darvas, Furta - Nem tőzsdézett, csak bankba tette a pénzt a két bajba jutott önkormányzat.Eddigi tudomásunk szerint két hajdú-bihari település került bajba az elmúlt időszak brókercsődjei miatt: Darvas 29, Furta 61 millió forintjához nem jut hozzá, mondhatni, önhibájukon kívül, hiszen bankba tették a pénzüket.

Furtának 61 millió forintja ragadt benn az ÉRB Banknál, ami a 300 millió forintos éves költségvetés 20 százaléka. Az összeget elsősorban fejlesztésekre költötték volna, a település napi működése egyelőre biztosítva van, jelentős mértékben köszönhetően annak a 3,4 millió forintnak, amit a belügyminisztériumtól gyorssegélyként kapott, és amit majd az év második felében kell visszafizetni – mondta el érdeklődésünkre Krucsó Antal polgármester.

Az 630 lelkes Darvas komolyabb bajba került: 80 millió forintos költségvetéséhez képest jelentős összeg, valamivel több mint 29 millió forintja maradt szintén az ÉRB Bankban. – Nincsenek forrásaink, egyedül a földbérleti díj jön majd be október körül – mondta Buk György településvezető, hozzátéve, nem tudja, mi lesz...

– Többek közt az a 18 millió forint is a bedőlt bankban maradt, ami a finisében tartó szennyvízberuházásunkhoz kellene. Hogy enélkül hogyan lesz meg az elszámolás, nem tudom. 800 ezer forintot szociális földprogramunkra fordítottunk volna, amit viszont így is megvalósítottunk, mert már előkészítettük, például képeztük az embereket, nem hagyhattuk veszni az eddigi erőfeszítéseket. A költségvetésünk terhére megvásároltuk a vetőmagot, csirkét, takarmányt – sorolta Krucsó Antal polgármester, mi mindenre költötte volna Furta az ÉRB Bankban lévő pénzét. Hozzátette, szerencsére jelentős összeg szokott befolyni helyi adókból, idén is 4-5 millió forintra számítanak, s ez a pénz mostanában érkezik be. Pánik nincs – összegezte.

Fentieken túl a közműcégektől 60 napos fizetési haladékot kaptak, illetve pályáznak az önkormányzatok működőképességének megőrzését szolgáló támogatásra (korábban ÖNHIKI – önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatása); utóbbira egyébként nem lett volna szükségük, mert év elején még úgy tervezték a költéségvetést, hogy Furta önfinanszírozó legyen.

– Mivel a betétbiztosítás az önkormányzatokra nem terjed ki, bízunk az állami segítségben, illetve abban, hogy a bank felszámolása után mi is visszakapunk valamennyit a pénzünkből – mondta a polgármester. Hangsúlyozta: közönséges bankbetétben tartották a falu forintjait, semmilyen lekötésük, értékpapírjuk, pénzügyi befektetésük nem volt és nincs. Évek óta az ÉRB Banknál, illetve elődjénél, a Pocsaj és Vidéke Takarékszövetkezetnél vezették számlájukat. Ami pedig azért került oda annak idején, mert korábbi bankjuk nem adott hitelt a fejlesztésekhez szükséges önerő biztosítására, a pocsaji takarékszövetkezet viszont igen, s a pénzintézettel, majd az ÉRB Bankkal is teljesen korrekt volt az együttműködés egészen a Buda-Cash csődjéig – idézte fel Krucsó Antal.

Gyors kölcsönként 130 ezer forintot kapott Darvas önkormányzata a belügyminisztériumtól; kifizetik a béreket és a napi kiadásokat, ezt a hónapot talán kihúzzák, de a következőt már nem biztos – tudtuk meg Buk György polgármestertől.

Nem sok mindent tehetnek: valószínűleg pályáznak majd települési támogatásra és bíznak az állam segítségében; hiszen valahogy muszáj működnie a falunak – jegyezte meg a vezető. Azt is elmondta, hogy ügyvédet fogadtak, reményeik szerint segít majd, hogy valamennyi pénzt visszakapjanak. Az ÉRB Bank jogelőd-pénzintézetébe néhány éve, még az előző polgármester idején került Darvas folyószámlája, és mostanáig problémamentesen vezették azt.

A belügyminisztérium által adott eddigi gyorskölcsönön túl konkrét állami segítségről egyelőre nem lehet tudni, de április 2-án Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta, a brókerbotrány miatt nehéz helyzetbe került önkormányzatoknak „a jövőben is segítenek”.

HBN


Debrecen nem érintett

Érdeklődtünk a megyeszékhely polgármesteri hivatalánál is az önkormányzat vagy valamely cége esetleges érintettségéről. Az alábbi választ kaptuk: „Debrecen önkormányzata, annak intézményei, a Debreceni Vagyonkezelő és annak tagvállalatai semmilyen formában nem érintettek az elmúlt időszakban csődbe ment brókercégek ügyeiben. Az önkormányzat és említett szervei egyetlen forintot sem helyeztek el brókercégeknél, velük üzleti kapcsolatban nem álltak, így kár a várost nem érte. Mint ahogy az elmúlt években, úgy a jövőben sem helyez el forrást az önkormányzat magas kockázatú befektetési lehetőségekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában