Helyi közélet

2015.04.26. 08:47

Kifőzték a Sárréten

Nagyrábé - Szentgyörgy-napi kihajtással kezdődött, mára ezres forgataggá vált a Sárrét Íze Fesztivál.

Nagyrábé - Szentgyörgy-napi kihajtással kezdődött, mára ezres forgataggá vált a Sárrét Íze Fesztivál.Kilencedik alkalommal rendezték meg szombaton a Sárrét legnagyobb gasztronómiai eseményét a nagyrébéiak. Baráti közösségek, családok, munkahelyi kollektívák vagy akár alkalmi főzőbrigádok – összetételüket tekintve teljesen mindegy, hogy milyen csapatok igyekeztek főző tudományukkal elkápráztatni a zsűrit, vagy legalább is önmagukat. A lényeg azonban ezen túlmutatott: a közös együttlét öröme, a családi és baráti kapcsolatok ápolása volt a művelődési ház parkjában megrendezett esemény legfőbb hozadéka.

Ötven csapat nevezett

– Rendezhetnénk falunapot, sztárfellépőkkel, de eljönnének ennyien? Éreznék ilyen jól magukat az emberek? Tudnának ennyit foglalkozni, beszélgetni egymással, ismerőssel, ismeretlennel? – mutat körbe Tiszai Károly, Nagyrábé polgármestere a bográcsok körül sürgölődő forgatagon az eseményt megnyitó köszöntőket követően. – Szerintem nem! – adja meg rögtön a választ, majd hozzáteszi: – A közös együttlét, az emberi kapcsolatok ápolása, újak kötése, ez a rendezvény lényege. Ötven csapat nevezett a tájjelegű ételek főzőversenyére, de szerintem legalább hatvan csapat biztosan kavarja az ebédet a bográcsban, üstben. Itt vannak a testvértelepüléseink csapatai is, Erdélyből Kászonújfaluból és a Velencei-tó mellől, Verebről. Ők is a tájegységük ételeit főzik meg.

Természetesen a színpad sem maradt üresen a fesztiválon. A helybeli és a környékbeli települések kulturális és hagyományőrző csoportjai váltották egymást a nap folyamán. A színpad előtti téren pedig mindig voltak érdeklődők, akik vagy együtt énekeltek az előadókkal, vagy éppen táncra perdültek a dallamok hallatán. A legjobban főző csapatnak járó vándorserleget ezúttal a váncsodi Csülök Csapat nyerte.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában