Helyi közélet

2015.04.08. 08:58

Kevesebbet vagy pont többet?

Debrecen - ÉMKK-dolgozók szerint rosszul jártak az átszervezéssel, a „vezér” cáfol.

Debrecen - ÉMKK-dolgozók szerint rosszul jártak az átszervezéssel, a „vezér” cáfol.

Lényegesen kevesebbet keresünk, amióta januárban egyesítették a hajdúsági, a szabolcsi és a borsodi volántársaságokat; többségünk 10-15 ezer, de van, aki 30-40 ezer forinttal visz kevesebbet haza – panaszkodott a Naplónak a korábbi Hajdú Volán négy dolgozója, akik jelenleg az új cég, az Észak-magyarországi Közlekedési Központ Zrt. (ÉMMKK) munkavállalói.

A számítógép tudja…

Becsaptak, amikor azt mondták, nyugodtan írjam alá az új munkaszerződésemet, nem fogok kevesebbet keresni – jelentette ki egyik beszélgetőpartnerünk, egyetértve társaival abban, hogy a legnagyobb probléma a szabadság és a táppénz elszámolásával van. Azt ugyanis – állították – a Hajdú Volánnál távollétként könyveltek el, most pedig órabérként tekintik rá, ahogy a pótlékokra is. Az órabéren tavalyhoz képest emeltek ugyan, de így is jóval kevesebb, mint az elvett pótlékok. Ráadásul a szombatot nem hétvégeként, hanem hétköznapként számolják el – jelentették ki. Azt mondták, a hátrányos változás részleteiről próbáltak érdeklődni a miskolci székhelyű állami cég központjában, de általában azzal a válasszal kellett beérniük, hogy „a számítógép ennyit számol ki, az pedig nem tévedhet”. A fizetéscsökkenés azért is volt kellemetlen meglepetés, mert a dolgozók szerint mindenki a korábbi pozíciójában tevékenykedik. Úgy tudni, a pénz miatt néhány gépkocsivezető fel is mondott. – Forrongás tapasztalható, mindenki elégedetlen – fogalmaztak a cégen belüli helyzetről.

A zrt.-nek jelenleg 3200 munkavállalója van, közülük 1760-an buszvezetők. Hajdú-Biharban 730 főt foglalkoztatnak. A Napló dr. Sárközi György vezérigazgatótól kért reagálást. A cégvezető arról tájékoztatott, hogy a munkabérek nem csökkentek, a bérrendszereket viszont egységesítették és átalakították a foglalkoztatási szabályokat.

Tizedével nőtt?

– A munkavállalók emiatt nehezebben értelmezik a megszokotthoz képest megváltozott bérlapjaikat. A tavaly februárban az autóbuszvezetőknek kifizetett bruttó bérekhez képest 2015 második hónapja 28,8 millió forint többletet mutat. Ez csaknem 10 százalékos emelkedés, és a bértömeg mindhárom volt leánytársaságnál nőtt – hangsúlyozta. Hozzátette: a buszvezetők bére teljesítményfüggő, s az ez évi bérmegállapodás végrehajtásával a fizetések tovább emelkednek. A béren kívüli juttatásokról elmondta: a munkavállalók fejenkénti éves cafetéria kerete 350 ezer forint, a dolgozók ennek terhére választhatnak Erzsébet-utalványt, lakásépítési támogatást, lakáshitel-törlesztést, stb.


Béremelésről döntöttek

Cikkünk megírása után tudtuk meg: megszületett a bérmegállapodás, amely szerint április 1-jétől 2,4 százalékkal nőnek a fizetések, valamint a munkavállalók egyszeri, bruttó 30 ezer forint juttatásban is részesülnek. Az egyezség a béren kívüli juttatásokra is kiterjed. A keresetfejlesztéshez szükséges forrásokat – tartalmazza a dokumentum – a munkáltató nem létszámcsökkentés révén teremti elő.


Kompenzáció

Dr. Sárközi György vezérigazgató arról is beszámolt, hogy a Volán-társaságok beolvadását követő időszakban a buszvezetők munkabérét nem csak az új szabályok szerint, hanem a korábbi állapotokat alapul véve is kiszámították az egyes munkavállalókra. A különbözetet kompenzációs pótlékként kifizették a munkavállalói bér részeként és mindaddig folyósítják, amíg a szakszervezetekkel megállapodnak a kompenzációs pótlék alapbéresítéséről. Ez a korábban rendkívüli munkavégzés pótlékaként kifizetett bértömeget is tartalmazná.

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában