Helyi közélet

2015.04.20. 08:51

Idén már bővülhet a vállalati hitelezés

Debrecen - A reményteli várakozásokat főleg a javuló német gazdasági teljesítmény táplálja.

Debrecen - A reményteli várakozásokat főleg a javuló német gazdasági teljesítmény táplálja.

Növekedésnek indulhat a vállalati hitelezés az eurózónában: 2015-ben 3,3, jövőre pedig 5 százalékos éves bővülési ütemet érhet el a szektor – derül ki az EY pénzügyi szolgáltatásokra vonatkozó előrejelzéséből.

Kiegyenlítik egymást

A tavaly 0,8 százalékkal bővülő eurózóna gazdasága idén 1,3 százalékos növekedéssel számolhat. A 2014-es, közel másfél százalékos visszaesést követően, idén 3 százalékot meghaladóan bővülhet a szektor az euróövezetben, ami 2016-ban az 5 százalékos növekedést is elérheti. A reményteli várakozásokat elsősorban a javuló német gazdasági teljesítmény indokolja, azonban továbbra is komoly kockázatot jelent a bankok számára a nem teljesítő hitelek aránya, valamint az alacsony hitelkereslet. Az eurózóna gazdasága több, egymást kiegyenlítő hatással szembesül idén: a gyenge euró jó hatással van az exportra, más területeken azonban nem alakulnak ilyen kedvezően a gazdasági folyamatok. Az euróövezetben tapasztalható vállalati hitelezésbővülés hozzájárulhat Magyarország hitelezési környezetének a javulásához.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában