Helyi közélet

2015.04.29. 17:51

Horn Artúr díjat kapott Mihók Sándor

Debrecen - A rangos szakmai elismerést a 22. Alföldi Állattenyésztési Napokon vehette át a Debreceni Egyetem professzor emeritusa.

Debrecen - A rangos szakmai elismerést a 22. Alföldi Állattenyésztési Napokon vehette át a Debreceni Egyetem professzor emeritusa.

A Horn Artúr díjat a Magyar Állattenyésztők Szövetsége minden évben egy szakembernek ítéli oda, idén Mihók Sándor, a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar professzor emeritusa kapta az elismerést. A díjat Fekete Balázs, a szövetség elnöke adta át a Hódmezővásárhelyen megrendezett 22. Alföldi Állattenyésztési Napokon, ahol összesen 215 állattenyésztő kiállító, köztük 16 tenyésztő szervezet valamint 250 ipari kiállító jelent meg.

Mihók Sándor tudományos munkája elsősorban a lótenyésztés és a baromfitenyésztés kérdéseire, valamint egyre inkább a veszélyeztetett hagyományos fajták genetikai értékének védelmére terjedt ki.

Fontos feladatokat lát el a civil tenyésztésszervezésben is: többek között alapítója, majd ügyvezetője volt, jelenleg pedig társadalmi elnöke a Póni és Kislótenyésztők Országos Egyesületének. A Kisbéri és Gidrán Lótenyésztők Országos Egyesületében a fajta tenyésztési bizottságát vezeti. A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetségének társadalmi elnöke, a Magyar Állattenyésztők Szövetsége társelnöke. Fő szervezője a 24 éve létező Farmer Expo állattenyésztési kiállításának.

Nemzetközi tevékenysége is kiemelkedő: alelnöke és a tenyésztő bizottság vezetője volt több ciklusban a Hucul International Federation szervezetnek, jelenleg a tenyésztő bizottság tagja.

Mihók Sándor irodalmi tevékenységét többek között a „ Ló és szamár” (2001), a „Baromfi fajtatan” (2003), a „Génmegőrzés” (2006), „A póniló és a kisló” (2006), „A hucul” (2014), „A gidrán” (2015) szakkönyvek fémjelzik. Emellett a Szabó Ferenc szerkesztette „Általános állattenyésztés” (2004) könyvekben a „Küllemtan”, a Horn Péter szerkesztette „Baromfitenyésztés” tankönyvben a „Lúd és kacsa tenyésztés” fejezeteket írta, melyeket kötelező tankönyvként az egész agrár-felsőoktatásban használnak. Több alkalommal kapott tankönyv nívódíj elismerést.

- Debreceni Egyetem -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában