Helyi közélet

2015.04.02. 09:51

Hol fussanak a kutyák?

Debrecen - A kutyások és az önkormányzat szeretnének zárt kutyafuttatókat, mások nem feltétlen.

Debrecen - A kutyások és az önkormányzat szeretnének zárt kutyafuttatókat, mások nem feltétlen.

A főváros belső részein és a lakótelepeken több zárt kutyafuttatót alakítottak ki az elmúlt években. Ezekben a kutyatartók nyugodtan elengedhetik játszani, futkározni kedvencüket. A hajdú-bihari megyeszékhelyen főleg a keleti városrészben próbálta, próbálja néhány magánember a példát másolni, több-kevesebb sikerrel, de ahol egységnyi területen a legtöbb kutya él, a nagy lakótelepeken és a belvárosban, tudomásunk szerint egyetlen ilyen sincs.

- Örülnék annak, ha lenne olyan zárt kutyafuttató a lakótelepen, ahol nyugodtam elengedhetném a kutyáimat szaladgálni, játszani – jelentette ki a két kis csivava kutyát a Tócóskert egyik parkjában pórázon sétáltató Kovács Brigitta. A fiatal nő elmondta: néhányszor kapott már olyan kérdést, rosszindulatú megjegyzést arra járóktól, hogy miért itt engedi el a a kutyáit, miért itt játszanak. Vigye őket máshová! Hozzátette: a zárt kutyafuttatóban lehetne a kutyapiszok felszedésére alkalmas nejlonzacskó és gyűjtőedény. Ha ilyenek létesülnének, sokkal kulturáltabb lenne a kutyatartás – tette hozzá.

– Napi szinten téma közöttünk, kutyások között a zárt kutyafuttató. Nagyon nagy szükség lenne ilyenekre, mert rengeteg kutya van erre – közölte a Vénkertben, a Sinai Miklós utcai parkban fekete tacskójának sétáltatása közben, a nevének titkokban tartását kérő középkorú nő. Úgy tudja, hogy a Vénkert másik oldalán, a Dózsa György utca környékén lakók a közelmúltban kezdeményezték egy ilyen létrehozását a városnál, de nem kaptak támogatást. – A kutyának kell a mozgás, de amikor elengedem, nagyon kell figyelnem, mert ha jön a közterület-felügyelő, azonnal büntet – tette hozzá.



Pórázon lehet

Debrecenben évente 50-60 esetben lépnek fel közterület-felügyelők a szabályokat be nem tartó kutyatartókkal szemben. A szabálysértési törvény értelmében ugyanis közterületen kutya felügyelet nélkül nem lehet, vagyis az állatot csak pórázon lehet sétáltatni. Elengedni tilos. (Szájkosár használata csak tömegközlekedési eszközökön kötelező, utcán nem feltétlen kell.) Nálunk akkor szoktak intézkedni a felügyelők, ha több méterrel távolabb van a gazdától a kutya, vagy agresszív más kutyákkal, vagy a járókelőkkel szemben – ismertette a gyakorlatot a Debreceni Közterület Felügyelet hatósági osztályának vezetője. Tőzsér Gyulától megtudtuk, hogy a szabályt be nem tartókkal szemben általában szóbeli figyelmeztetést alkalmaznak, de előfordul, hogy helyszíni bírságot szabnak ki. Feljelentésre is volt már példa. A helyszíni bírság összege 5 ezer forinttól 50 ezerig terjedhet. Feljelentés esetén akár 150 ezer forint is lehet a büntetés.

A közterület-felügyelet illetékese is jónak tartaná ha nagy zárt kutyafuttatók létesülnének a lakótelepeken, vagy akár a kertségekben.

„Kutyaélet”

Az önkormányzat ezzel kapcsolatban közölte: Debrecenben most zajlik az ebösszeírás, melynek június 30-án lesz vége. Eddig csak háromezer kutyát jelentettek be, annak ellenére, hogy a városban tartott ebek száma szerintük meghaladja a húszezret.

Megtudtuk, hogy civil kezdeményezésre 2013-ban volt már arról szó, hogy a Tócóskert István úti részén kutyafuttató létesüljön, mely javaslatot akkor az önkormányzat is támogatta. A környéken élők közül azonban többen aláírásukkal kérték, hogy ott ne épüljön ilyen létesítmény, így ezt elvetették. (Úgy tudjuk, az ellenzők elsősorban azzal érveltek, hogy a kutyák ott hangosan ugatnának, a kutyapiszkot pedig nem biztos, hogy mindenki eltakarítaná az állata után.) Azóta a városnál senki nem kezdeményezte kutyafuttató kialakítását, bár az önkormányzat továbbra is támogathatónak tartja, hogy – elsősorban a nagyobb lakótelepek környékén – ilyen létesüljön.

HBN-OCs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában