Helyi közélet

2015.04.28. 18:33

Főzés a Sárréten: csak természetesen

Nagyrábé - Vendégek Ausztriából, visszajáró fiatalok, remekbe szabott főzőkonyha.

Nagyrábé - Vendégek Ausztriából, visszajáró fiatalok, remekbe szabott főzőkonyha.Sárrét Íze Fesztivál volt szombaton Nagyrábén. Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a település a gasztronómiai eseményt. A finom ételek és közösségi alkalmak iránt közömbös embereknek csupán csak füst, összevisszaság és hangzavar, a többieknek pedig étvágygerjesztő ízek sokasága, baráti és családi közösségek tartalmas együttléte, valamint színvonalas műsorok kavalkádja – az utóbbiakból voltak többen, sokkal többen a remek rendezvényen. A helyszín, a művelődési ház ligetes udvara, az ott lévő tájházzal szinte kínálja magát az ilyen eseményekre. És hogy mennyire szeretik a falu, a térség lakói a fesztivált, mi sem bizonyítja jobban, hogy évről évre sokan eljönnek, visszajárnak a nagy közös főzésre, amelyet nem is a zsűri értékelésében a lehető legjobb helyezés elérése miatt tesznek, hanem az együttlét öröme, a tartalmas szórakozás igénye a legfőbb szempont.

Évek óta itt vannak

A lombját bontogató fák árnyékában két bográcsban is főz egy kis közösség. – Kakaspörkölt és töltött káposzta, akik pedig elkövetik, a Gyenge család és a Czeglédi család – mondja Gyenge Imre, majd hozzáteszi, hogy évek óta itt vannak a fesztiválon. Sőt nem csak ők, hanem például az Ausztriában és a Pakson élő családtagok is erre az alkalomra érkeznek haza. – Ilyenkor összejön a család, összehozza az embereket ez a rendezvény.

Feczkóék gőzmozdonya

A fesztivál kétségtelenül leglátványosabb főzőalkalmatosságával a derecskei Gasztromókusok csapat rukkolt elő. Egy mini gőzmozdonyban készítették pacalpörköltöt és vaddisznógulyást. – Saját tervezésű, saját építésű a konyhánk, és ez az első alkalom, hogy főzünk rajta – válaszolta kérdésünkre Szöllősi Kristóf és Feczkó Mihály. A mozdony mellet azonban ott volt egy kis bogrács is. Abban tarhonyás hús főtt – talán biztonsági tartalékként.

Kicsivel távolabb fiatal fiúk és lányok szorgoskodnak. Mindannyian 14-16 évesek, jelenlegi és volt osztálytársak. Falufalók – olvasható a csapatnév a sátorvason.

– Ez a harmadik év, hogy itt vagyunk a fesztiválon, és minden alkalommal felnőtt segítség nélkül készítettük az ételt. Most éppen csirkepörköltet és saslikot – jön oda hozzánk a csapat vezetője, Kása István. – Előre megbeszéljük, hogy mit készítünk. Az étel alapanyagát mi hoztuk, a tűzifát a fesztivál szervezői adják.

HBN-KZS


Nagyrábé – Szentgyörgy-napi kihajtással kezdődött, mára ezres forgataggá vált a Sárrét Íze Fesztivál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában