Helyi közélet

2015.04.03. 17:01

Cívisvárosi nosztalgia

Debrecen - Közösségi oldalon gyűjtik a nosztalgiázók a cívisváros fotókon archivált múltját és jelenét.

Debrecen - Közösségi oldalon gyűjtik a nosztalgiázók a cívisváros fotókon archivált múltját és jelenét.Néhány évvel ezelőtt indult Facebookon a Debreceni Képeslapok elnevezésű oldal, amely azzal a nem titkolt szándékkal jött létre, hogy felfedezze a cívisváros kevéssé ismert kincseit, fotókon keresztül mutassa be a hajdúsági megyeszékhely múltját és jelenét.

Szórakozás és nosztalgia

Vass Attila Tamás, az ötlet gazdája szerint a cél egy olyan közösség, egy olyan fórum létrehozása volt, ahol a tagok egyszerre tudnak nosztalgiázni, szórakozni, helytörténeti ismeretekkel gazdagodni, de még akár az ismerkedésnek is helye van itt, hiszen egy-egy fotó alatt nem egyszer komoly eszmecserék, baráti beszélgetések is kialakulnak.

A tevékenység mögött egyébként nem csak és kizárólag tényleges képeslapok közzététele rejlik (ahogyan az elnevezés sejtetné), hanem korabeli és friss fotók megosztása is – ebből a szempontból szintén nyitott az oldal, hiszen bárki feltöltheti vagy elküldheti képeit.

Ilyen értelemben kicsit hasonló ez a kezdeményezés, mint a Fortepané, ahol szintén bárki szabadon bővítheti a régi fotókkal teli adatbázist.

A fasoros Vöröshadsereg útja

Vass Attila Tamás a képeslapokat az 1950-es években kiadottaktól kezdve gyűjti (az alapot egy családi hagyaték jelentette), legtöbbjét azért kedveli, mert személyes emlékeket is megidéz benne.

Nagyon szereti például azt, amelyik a Kossuth utca és akkor még Vöröshadsereg útja kereszteződését mutatja, s még megvan rajta a négyes fasor, valamint a takarékpalota sarki, később leégett kupolája.

De az Aranybika előtti, régi szökőkutat megörökítő pillanat is kedves számára, mint ahogyan a Nagyerdő egykori arcát bemutató fotók is.

Ismerjük meg Debrecent!

Azzal kapcsolatban, a mai Debrecenben mi a jó, s mi hiányzik, a gyűjtő úgy fogalmaz: bizonyos épületekért (a Kölcsey Művelődési Központért, a Kassai úti fürdőért, a nagyerdei strandért a régi formájában), illetve a bennük zajló eseményekért, közösségi életért nagy kár, de a Hal köz vagy a szabadtéri színpad rendbe tétele azért örömteli esemény.

A távlati tervek kapcsán Vass Attila Tamás elárulta, anyagiak függvényében tervben van egy esetleges kiállítás megszervezése és egy album elkészítése, de az internetes felületek bővítése sem elképzelhetetlen.

Emellett bízik abban, egyre többeknek lesz a jövőben fontos, hogy megismerjék városuk távoli, illetve közeli múltját és próbálják majd megvédeni értékes épített és természeti környezetüket.

HBN-VÉZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában