Helyi közélet

2015.04.17. 19:19

Agrárszakemberek felszabadulása

Hajdúböszörmény - Felszabadulás: összesen 21 tanuló kapott szakmunkás-bizonyítványt az SZKTV végeztével.

Hajdúböszörmény - Felszabadulás: összesen 21 tanuló kapott szakmunkás-bizonyítványt az SZKTV végeztével.

Úgy, ahogyan a gimnazisták az OKTV-re, a szakmát tanuló diákok is készülnek tavasszal egy országos versenyre: az SZKTV-re, azaz a szakma kiváló tanulója elnevezésű megmérettetésre. A cél itt nem a közvetlen bejutás a felsőoktatási intézménybe, mint a gimiben, hanem a leendő szakemberek a felszabadulásra, azaz a szakmai végzettségre hajtanak. A legjobbak ugyanis a versenyeredményük alapján előre megkapják a bizonyítványt.

Az FM a fenntartó

A hajdúböszörményi Széchenyi István Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakképző Iskola és Kollégium fennállása óta második alkalommal adott otthont az SZKTV országos versenynek, ami Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrár-szakképzésért felelős helyettes államtitkára szerint is jelzi az intézmény presztízsét. Nem véletlen, hogy az FM államtitkára köszöntötte az április 15. és 17. között megrendezett verseny résztvevőit, ugyanis a Széchenyi-iskola az egyetlen olyan megyei intézmény, amely a közelmúltban a szaktárca fenntartása alá került. Az államtitkár elismerően beszélt a térség mezőgazdaságáról, s egyre erősödő szerepéről a gazdaság egészében. Dicsérte a versenyzőket, akik már biztosan a legjobbak között vannak, olyan szakmai tudás birtokában, amit hamarosan mint felkészült agrárszakemberek kamatoztathatnak.

"Traktoros iskola"

- Iskolánk 1938 óta tölt be jelentős szerepet a térség mezőgazdasági szakképzésében.

A kezdeti „traktoros” iskolából mára a mezőgazdaság valamennyi ágát felölelő képzési struktúrát sikerült kialakítanunk, folyamatosan igazodva a kor követelményeihez, igényeihez. 2014 augusztusa óta az FM irányítása alatt a megyében egyedüli középiskolaként látjuk el a mezőgazdasági és élelmiszeripari szakképzést. Jelenleg közel 650 tanuló képzése folyik intézményünkben; mintegy 200 hektáros tangazdaságunk, valamint a 21 külső gazdálkodó szervezettel való együttműködés segíti a szakmai gyakorlati képzést - mutatta be a megnyitón az iskolát Molnár Magdolna igazgatónő, aki 2014 nyarától vezeti az intézményt.

Növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó és mezőgazdasági gépszerelő, gépjavító szakmákban mérték össze tudásukat a tanulók Böszörményben. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által szervezett verseny komplex volt, az előzetes írásbeli munkák alapján döntőbe került fiatalok több helyszínen, több munkagép szakavatott kezelésével bizonyították tudásukat. Fotósunk szántás közben kapta lencsevégre őket: még csak 11. évfolyamosok, de sokukon látszik, hogy már egy ideje gyakorolnak a családi gazdaságban, a földeken.

- A legmagasabb számú jelentkezés a mezőgazdasági gépész szakunkra érkezik, szerte a térségből fogadjuk a diákokat - mondta az igazgatónő. Olyannyira, hogy szűkös lett a hely, ezért a következő tanévtől a berettyóújfalui Bessenyei-iskola egyik tagintézménye is a Széchenyihez tartozik majd - tudtuk meg.

A profiltisztításból egyébként profitál az iskola. Az, hogy az ágazati miniszterhez tartoznak, a szakmai oktatás színvonalát segíti, mert a tanárok részvételével működő szakkollégiumok összehangolják a munkát, kapcsolatba hozzák a pedagógusokat. Plusz forrást ugyan egyelőre nem kapott a tárcától az iskola, mégis, önerőből tudtak fejleszteni. - Az elmúlt egy évben a szakmai gyakorlati képzést újították.

Akik felszabadultak:

Két hajdúböszörményi tanuló növénytermesztési gépüzemeltető, gépkarbantartó szakmában jutottak be a döntőbe.

A hajdúnánási Tóth Gergő a 4. helyen végzett, az aradványpusztai Kovács Zsolt a 13. helyen végzett. Mindkét tanuló 71 % -nál magasabb teljesítményt nyújtott, így felszabadultak.

Felkészítő elméleti tanáraik: Marjai Antal, Markóné Papp Magdolna

Szakmai tanárok: Szabó Sándor, Orosz Tamás, Zsupos Imre, Erdős Imre, Ignáth József


Élesben gyakorolhatnak

Idén 21 iskola 42 tanulója mérte össze tudását. Mindannyian 11. évfolyamosok, a hároméves szakmai képzés végén járnak. Az, hogy a helyi diákok remekeltek talajművelésből annak is köszönhető, hogy az iskola tangazdaságában ők maguk művelik a földet a gyakorlati oktatás keretében. A város nagy kiterjedésű határában erre van is lehetőség, sőt a fenntartó FM "el is várja", hogy a megfelelő szakmai színvonallal üljenek munkagépbe a jövő agrárszakemberei


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában