Helyi közélet

2015.03.05. 09:26

Mindent lát az irányítóközpont

Debrecen - A hatékony rendőri fellépésben fontos láncszem minden főkapitányság tevékenységirányítási központja (TIK). Rajtuk is múlik, hogy a zsaruk minél gyorsabban és megfelelő létszámban kezdjenek intézkedni. A 2014. év TIK osztályvezetőjénél, Dienes Imre alezredesnél jártunk.

Debrecen - A hatékony rendőri fellépésben fontos láncszem minden főkapitányság tevékenységirányítási központja (TIK). Rajtuk is múlik, hogy a zsaruk minél gyorsabban és megfelelő létszámban kezdjenek intézkedni. A 2014. év TIK osztályvezetőjénél, Dienes Imre alezredesnél jártunk.

A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság tevékenységirányítási központját vezető Dienes alezredes mindent megmutat, elmagyaráz.

– Hat ügyeletes, hat munkaállomás, mindegyiken több számítógép és monitor a kollégák előtt. Oldalt az ügyeletvezető és a főügyeletes. A képernyőkön és elöl, a nagy kivetítőn folyamatosan látszik, szolgálati szempontból mi történik működési területünkön. Látjuk minden szolgálati gépkocsi helyzetét, tudjuk, milyen típusú autón hányan és kik vannak szolgálatban, és persze azt is, hogy szabad-e egy járőr, vagy milyen intézkedést, tevékenységet folytat éppen – sorolja az alezredes.

– A kollégák a parancsnokuktól kapott utasítás szerint végzik munkájukat a kijelölt járőrútvonalakon. Ha intézkedést kezdeményeznek, jelentik nekünk, ha mi utasítjuk őket, hogy menjenek egy bizonyos helyszínre, akkor azt a cím és az intézkedés jellegének visszamondásával nyugtázzák. Jelzik, ha elindultak a megadott címre, és azt is, hogy megérkeztek. Jelentik, hogy mit tapasztaltak a helyszínen, majd közlik, milyen szakmai módszerrel kívánják megoldani a feladatot. Ezt az ügyeletesnek joga van felülbírálni, ha indokolt. Az itt dolgozók mindannyian szolgáltak egyenruhásként az utcán, kellő tapasztalatuk van a legkülönfélébb helyzetek megítélésében.



A TIK ügyeletesei figyelemmel kísérik a bíróság által elrendelt, elektronikus védelmi eszközzel végrehajtott házi őrizetben lévők mozgását is. A rendszer azonnal riaszt, ha az őrizetes elhagyja a számára kijelölt körzetet, továbbá akkor is, ha megpiszkálja, el akarja távolítani az eszközt. Ilyenkor a TIK munkatársai riasztják a helyszínhez legközelebb tartózkodó járőrt. Volt ilyen esetük pár hónapja, a buherálót elfogták, a bíróság előzetes letartóztatásra változtatta a gyanúsított szabad mozgását korlátozó kényszerintézkedést.

– A térképen látom, hogy jelenleg 71 rendőri egység van közterületen a megyében, ebből 12 mozgásban – mutatja a parancsnok a monitorfalon. – A gyorsaság rendkívül fontos, a képernyőn megjelenített adatlapot az ügyeletesek fél percen belül kitöltik, rögzítik a telefonon vagy a szolgálati rádión kapott információkat, és már közlik is a döntésüket, illetve nyugtázzák a beérkezett jelentéseket. Ha valami nem egyértelmű, azonnal segít a főügyeletes vagy az ügyeletvezető, ha az én döntésemre van szükség, egy pillanat alatt elérnek. Ha a megyében kiemelt bűncselekmény történik, nekünk is jelentési kötelezettségünk van, és a kapott parancsnak megfelelően járunk el.

Hajdú-Bihar megye nyolc rendőrkapitányságának területéről naponta átlagosan 130 érdemi intézkedést igénylő hívás érkezik a TIK-be. Az ügyeletesek 12 órás szolgálatokban állják a sarat ebben a rendkívüli figyelemkoncentrációt követelő munkában.

- Takáts László -

Zsaru Magazin / police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában